DR. ÁNGYÁN JÓZSEF

Teljes szövegű keresés

DR. ÁNGYÁN JÓZSEF
DR. ÁNGYÁN JÓZSEF vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Valóban súlyos problémát hozott a Ház elé.
(16.10)
Jelezni szeretném, hogy jó lenne, vagy jó lett volna, ha az agrárkár-enyhítési rendszer, amit korábban alkalmaztak, előbb elindult volna, és tartalékok lettek volna ilyen esetekre. Sajnos, ez a rendszer igazán működésképtelen volt akkor is, amikor létrejött.
Ennek köszönhetően terjesztettük be az agrárkár-enyhítési törvény tervezetét, ami a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szól. Ezt egy héttel ezelőtt a késői órán el is fogadtuk. Azt hiszem, a képviselő úr is megszavazta. Tehát ez az alapja az új rendszernek. Az sajnálatos, hogy rögtön élnünk is kell az ezáltal nyújtott lehetőségekkel. Mit mond ez a rendszer? És erre készülünk fel, mert ezen keresztül tudjuk leginkább biztosítani a gazdák számára a segítséget.
A forrásait illetően egyrészt a kárenyhítési hozzájárulás, amit úgy becsülünk, hogy 4,1 milliárd forintra tehető, ugyanennyit az állam hozzátesz, tehát további 4,1 milliárd forint áll majd rendelkezésre a törvény értelmében, amit most fogadtunk el, ugyancsak erre. Ha lenne előző évi maradvány, a törvényünk ezt mondja, de sajnálatos módon, ahogy mondom, nem lett feltöltve ez a kassza, ezt nem lehet elvonni a továbbiakban.
A kormány egyedi döntést is hozhat ad hoc módon. Majd meglátjuk, az év folyamán hogy alakulnak az egyéb természeti károk, és nyilván a költségvetés állapotától is függenek az ilyen döntések. És egy nagyon fontos elem, a mezőgazdasági biztosításhoz, amit időjárási kockázatra köt a mezőgazdasági termelő, állami díjtámogatás járhat. Tervezetten 2,5 milliárd forintot kalkuláltunk előzetesen, ami erre rendelkezésre fog állni.
Nagyon fontos a gazdák számára, hogy nem kell országos aszályt hirdessünk, hanem bejelenthetik a november 1. utáni aszálykárukat is, és ez alapján a tárca majd regionálisan megvizsgálja, hogy a régióra kihirdet-e egy ilyen aszályhelyzetet. Az egyebekről majd az egy percben, ha szabad, még beszélnék.
Köszönöm. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem