BERTHA SZILVIA

Teljes szövegű keresés

BERTHA SZILVIA
BERTHA SZILVIA (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter úr bejelentése, majd a költségvetési törvénytervezet kapcsán nyilvánvalóvá vált, hogy a tárca megszünteti az Országos Munkaügyi és Munkavédelmi Főfelügyeletet, és a feladatokat más szervezetekhez delegálja.
A kormány december 1-jei határozata rendelkezik a foglalkoztatáspolitikai szervezetrendszer átalakításáról. Ebből világosan kitűnik, hogy közel 300 fő elbocsátásával a Foglalkoztatási Hivatal bázisán egy központi szervet kívánnak létrehozni, mely beolvasztaná az Országos Munkaügyi és Munkavédelmi Főfelügyeletet és az Országos Szakképzési és Felnőttképző Intézetet. Bizonyára ön előtt is ismertek a munka világában lévő áldatlan állapotok, amelyek egyrészt a tipizálható tömeges, durva jogsértésekben mutatkoznak meg - mint a feketefoglalkoztatás, a munkaidő, pihenőidő be nem tartása, kettős nyilvántartásban történő vezetése, a munkavédelmi előírások spórolás célzatú megszegése, és hosszan sorolhatnánk -, másrészt pedig a súlytalan jogsértésekért adott, jellemzően a magyar kis- és középvállalkozásokat sújtó, a vállalkozások tönkretevésével egyenértékű aránytalan bírságok kiszabásában nyilvánulnak meg. Tehát az ellenőrzésben mind a szabályozás, mind a végrehajtás terén bőven lenne tennivaló, ám ennek egyik gátja eddig is a szakemberekben mutatkozó létszámhiány volt.
A felügyeleti szerv felszámolásával, a finanszírozás csökkenésével és a meglévő szakembergárda egy részének az utcára lökésével a hatékonyság nemhogy javulni nem fog, de várhatóan soha nem látott módon fogja eluralni a törvénytelenség a munka világát. Az egyébként is meglehetősen hiányosan ellátott feladatokat egyéb tapasztalat és szakértelem, illetve intézményi feltételek nélküli szervezethez delegálják. Ez a kormány részéről egyértelműen azt az álláspontot támasztja alá, miszerint a munka világának fehérítése, legalizálása, a munkavállalók védelme, az egyébként is sok kételyt támasztó új munkaügyi törvények betartása semmilyen jelentőséggel nem bír a minisztérium, illetve a kormány számára. Az intézkedés sajnos jól beleillik a kormány elmúlt másfél éves ténykedésébe.
Várom megtisztelő válaszát. (Taps a Jobbik és az MSZP padsoraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem