JÁVOR BENEDEK

Teljes szövegű keresés

JÁVOR BENEDEK
JÁVOR BENEDEK (LMP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A Ket.-módosítás egyetlen pontjához kívánok hozzászólni, ugyanis ebbe a törvénymódosításba sikerült belerejteni egy olyan intézkedést, amely Magyarország lakosságának egyik legfontosabb biztonsági kérdését elég érdekes módon rendezi. Ez pedig a vízügyi intézményrendszer átalakítására vonatkozó rendelkezés, amely gyakorlatilag az elmúlt évtizedekben hatékonyan és jól működő hazai vízügyi intézményrendszert egy laza mozdulattal szétbombázza.
Egy olyan intézményrendszert, ami az elmúlt években kiemelkedően sikeres és fontos munkát végzett annak érdekében, hogy az árvizek és belvizek által érintett országrészekben élő embereket megmentsük ezeknek a természeti csapásoknak a hatásaitól. Ez az intézményrendszer sokszor erején felül teljesítve próbálta megóvni az emberéleteket és az emberek vagyonát a belvíz és az árvíz okozta csapásoktól.
Az az átalakítás, amelybe önök a Ket.-be csomagolva belekezdtek, ezt az intézményrendszert, egy szakmailag tökéletesen indokolhatatlan módon teljesen szétbombázza, kiváltva valamennyi érintett szakmai szervezet ellenállását, tiltakozását. Természetesen hallottuk már kormánytól Magyarországon, hogy nem kell foglalkozni az érintettek véleményével, hiszen a békákat sem kérdezik meg, amikor a tavat lecsapolják. Azt gondoltuk, hogy éppen ennek a politikának lesz végre egyszer valamikor vége Magyarországon, de hogy nem most következett be ez a pont, az biztos.
A kormány a teljes szakmával szembemenve szétrobbantja a vízügyi intézményrendszert, egy párhuzamos struktúrát hozva létre, amely párhuzamos struktúra nem lesz képes arra, hogy hatékonyan fellépjen az árvizek és a belvizek ellen, hatékonyan megvédje Magyarország állampolgárait az árvizekkel és a belvizekkel szemben. Egy olyan párhuzamos struktúrát, aminek a költségei is nyilvánvalóan magasabbak lesznek, mint a jelenleg működő struktúrának, és amire semmiféle védhető szakmai magyarázat nincsen. Hacsak azt nem tekintjük egyetlen valószerű magyarázatnak, hogy rá kellett tenni valakiknek a kezét arra a körülbelül kétszázmilliárd forintnyi európai uniós forrásra, amit a vízügyi rendszer területi igazgatóságai az elkövetkezendő években kezelni fognak. Semmilyen más magyarázat nincsen erre az átalakításra, semmilyen más magyarázat nincsen arra, hogy hogyan lehet egy olyan közigazgatási rendszert kialakítani, ahol a szakmai irányítás az egyik minisztériumban van, és a gyakorlati kivitelezés a másik minisztériumban van, egy olyan területen, amely területnek időnként rendkívül nagy nyomás alatt, pillanatok alatt kell fontos döntéseket hozni, és reagálni váratlan helyzetekre.
Az a kérdésem, tisztelt kormánypárti képviselők, hogy ki fognak-e állni e mellett a döntés mellett akkor is, ha jövőre olyan árvizek vagy belvizek fogják érni Magyarországot, amilyenek 2010-ben sújtották az országot, és amikor ez a vízügyi intézményrendszer nem lesz képes hatékonyan fellépni az állampolgárok védelmében. Akkor is kint fognak-e állni a gátakon, és vállalni fogják-e, hogy igen, tudatosan romboltuk szét ezt az intézményrendszert, tudatosan tettük meg azokat a lépéseket, számolva ennek a következményeivel, amelyek Magyarország lakosságának árvízi biztonságát tönkretették?
Tisztelt Kormánypárti Képviselők! Itt az utolsó pillanat, amikor még felül lehet vizsgálni ezt a döntést, és a Ket.-módosítás egyéb pontjaira most nem kitérve, vissza lehet lépni, és meg lehet őrizni a vízügyi intézményrendszer egységét. Megengedem, akár a Belügyminisztérium felügyelete alatt, de akkor az egész vízügyi intézményrendszert egységben át kell vinni a belügyhöz.
Ez a lépés így, ebben a formában semmilyen szakmai érvvel nem támasztható alá, ez az árvízveszélyes területeken élő magyar emberek cserbenhagyása, az ő kiszolgáltatásuk a természeti csapásoknak. Ezt a döntést felelős kormány nem vállalhatja, és ezt a döntést felelős országgyűlési képviselő nem támogathatja. Ennek fényében kérem, hogy szavazzanak a javaslatról.
Köszönöm. (Taps az LMP soraiban. - Szórványos taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem