DR. LAMPERTH MÓNIKA

Teljes szövegű keresés

DR. LAMPERTH MÓNIKA
DR. LAMPERTH MÓNIKA (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselői az általános és a részletes vitában is elmondták véleményüket a vízügyi igazgatás szétverésével kapcsolatban, és felhívtuk a figyelmet azokra a veszélyekre, amelyeket egyébként szinte valamennyi szakmai szervezet is megírt, és a széles szakmai nyilvánosság előtt megismertették az érveiket.
Jávor képviselőtársam erről részletesen beszélt az előbb. Én csak annyit szeretnék hozzátenni, nem kaptunk érdemi választ arra, hogy ennek mi az oka. A vitában az államtitkár asszony mondott persze ezekre a felvetésekre néhány mondatot, de hogy racionálisan erre miért van szükség, erre egyetlenegy érv és indok sem hangzott el.
Pedig Gőgös Zoltán képviselőtársam ebben a vitában gyakorlati példákon keresztül is bemutatta azokat a kockázatokat, amelyeket ezen törvénymódosítás elfogadása hordoz magában. Nagyon kérem önöket, hogy bár illúzióink nincsenek, de legalább egy másodperc erejéig próbálják már meggondolni, hogy milyen döntéshez adják a nevüket.
A másik, amit szeretnék itt szóbahozni a zárószavazás előtti módosító javaslatsorban, az az Egyenlő Bánásmód Hatóságra vonatkozó új eljárási szabályok.
Tisztelt Képviselőtársaim! Nem tudom, hogy valakinek esetleg számít-e még itt a parlamenti patkó másik oldalán, hogy ez az ajánlás nem házszabályszerű, nem a koherenciazavar kiküszöbölésére szolgál. Annyiszor elmondtuk már az elmúlt hónapokban, hogy szerintem már az ellenzéki képviselők közül is mindenki unja, hogy nem a funkciójának és a Házszabálynak megfelelően használják a zárószavazás előtti módosító indítványok intézményét, nem a koherenciazavar kiküszöbölésére, hanem ami a huszonnegyedik vagy a huszonötödik órában a fideszeseknek még eszébe jutott, kéket, zöldet, pirosat, mindent beleraknak egy ilyen törvénymódosításba.
Az Egyenlő Bánásmód Hatóságra vonatkozó szabályokat teljesen újraszabni egy koherenciazavar kiküszöbölését szolgáló módosító indítványban, abszolút elfogadhatatlan. Pont ez az a hatóság, amely működéséről kellene hogy legyen valami értelmes társadalmi egyeztetés, hiszen a legkiszolgáltatottabb emberek érdekében dolgozik ez a hatóság. De szemmel láthatóan ez önöket egyáltalán nem zavarja.
Mint ahogy az sem zavarta, amikor a költségvetés vitájában bemutattuk, hogy az Egyenlő Bánásmód Hatóságot oly mértékben csonkolják azzal, hogy a költségvetési forrásaik körülbelül 70 százalékát… - nem jó számot mondok -, 45 százalékát elvonják, hogy egyszerűen ez a hatóság nem fog tudni működni az elkövetkezendő időben, márpedig egy ilyen nehéz gazdasági helyzetben, ilyen társadalmi feszültségek mellett az Egyenlő Bánásmód Hatóságnak nagyon fontos feladata és funkciója lenne. Lenne. Egy humanista kormány esetén, amelynek számítana az elesett emberek sorsa. De önöknek szemmel láthatóan nem számít.
(18.20)
Azt, hogy a kormánytagok közül senki nem figyel arra, amit mondok, nagyjából megszoktuk, de látom, hogy a képviselők közül sem. Úgyhogy igazából ennek a módosító indítványnak a sorsa már az önök érdektelenségén és érzéketlen hozzáállásán sajnos eldőlt.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem