Z. KÁRPÁT DÁNIEL

Teljes szövegű keresés

Z. KÁRPÁT DÁNIEL
Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Ami leginkább kiábrándító ezen előterjesztéssel kapcsolatban, hogy a zárószavazás előtti módosítók igazán orvosolhatnák azt, amiről mi itt beszélünk. Orvosolhatnák azt a problémát, ami jelen pillanatban fennáll, hogy a kormányzat nem akar sok emberen segíteni, jobbára a szegény sorban élő, vidéki kistérségekben élő, nagyon sok gyermekes családokat és a szociálisan rászorultakat pécézte ki. Ezzel semmi baj nincs, rajtuk kell leginkább segíteni. De a probléma az, hogy van mellettük még pár százezer devizahiteles, aki ugyancsak segítségre szorul, önök erről azonban mintha tudomást sem vennének.
Mi van például azzal a tisztességesen dolgozó családdal, ahol egy gyermek már van, a másik az édesanyja szíve alatt van? Most egy egyszerű módosító indítvánnyal számukra is elérhetővé lehetett volna tenni az eszközkezelő koncepcióját, semmi nem történt ezzel kapcsolatban.
Mi van a legvérlázítóbb, és egyszerűen förtelmes kikötéssel, ami ebben az előterjesztésben van, miszerint ahhoz, hogy valaki az eszközkezelőt igénybe vehesse, tehát segítséget kaphasson, lényegében a bank hozzájárulása szükséges. Tehát a rablótól várjuk azt, hogy a saját büntetési tételét kiszabja. Miért nem lehetett ezt akár az utolsó pillanatban rendbe tenni? Nemcsak azért kellett volna, mert mi itt elmondtuk ezt a vitaszakaszokban körülbelül 15-ször, és 16-odszor is elmondjuk, mert ezért vagyunk itt, hanem pusztán a tisztesség okán is, de az ésszerűség okán is ehhez hozzá kellett volna nyúlni.
A probléma, hogy nekünk most tippelgetnünk kell, hogy önök miért nem orvosolják ezt a problémát. Az első tippem pedig az IMF-fel kapcsolatos megállapodásuk. Mit ígértek önök az IMF-nek? Mit ígértek a nemzetközi gyeplőért cserébe megint? Nem véletlenül azt, hogy adott esetben nem szélesíti a devizahitelesek számára segítségül szolgáló csomagokat? Hát dehogynem! Erről még nyilatkoztak is, mint ahogy arról is nyilatkozott az önök nemzetgazdasági minisztere, hogy hajlandók a különadókat, a bankadót áttárgyalni, esetleg kicsit hamarabb megszüntetni, pusztán azért, hogy a nemzetközi szervezetnek ez tetsszen. Lehet ezen mosolyogni, már persze azok mosolyognak, akik idefigyelnek, és ez még egy pozitívabb státus ahhoz képest, akik olvasgatnak vagy interneteznek, de ez mégis egy olyan kérdéskör, ami által több százezer magyar családon segíthetnének, és nem teszik. Miért nem teszik?
Erre a kérdésre illene válaszolni, de természetesen ebben a vitában sem fognak részt venni. De hogyha tisztességesen kormányoznának, ha tisztességes emberek módjára viselkednének, azonnal hozzálátnának a nemzeti eszközkezelő hatáskörének a szélesítéséhez, azonnal elérhetővé tennék, mondjuk, az egygyermekesek számára is, elérhetővé tennék az úgynevezett szociálisan nem rászorult emberek számára is. Tehát igenis, legalább tízezreket, adott esetben pedig százezer embert is meg lehetne célozni vele. Az nem lehet kifogás, hogy a költségvetésben nincs elég pénz rá. Az az 5-6 milliárd forint, amit erre a célra elkülönítettek, ugyanis eltörpül az önök nemzetközi szolgáltatásai, szolgálatai mellett. Az államadósság erőltetett menetű törlesztgetésére 1150 milliárdjuk van elkülönítve, és nem akarom végigsorolni a példákat, hogy kormányzati kommunikációra és az amúgy nagyon fontos futballstadionokra mennyit költenek, de az úgynevezett cigányintegrációs programok kereteiben is a következő években 120 milliárdot el fognak verni, a devizahitelesekre pedig ez az 5-6 milliárd jut. Ez egy szegénységi bizonyítvány.
Hogyha lenne önökben egy kis önérzet, akkor még most, az utolsó pillanatban változtattak volna ezen, ha pedig nincs - mint ahogy látszik, hogy nincs -, akkor legalább gondolkozzanak el az eszközkezelő hatásköre kiszélesítésének az útjain, lehetőségein.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem