VOLNER JÁNOS

Teljes szövegű keresés

VOLNER JÁNOS
VOLNER JÁNOS (Jobbik): Köszönöm szépen, elnök úr. Az ajánlás 6. pontjához szeretnék hozzászólni, amiről már képviselőtársam is megállapította, hogy nem is értjük különösebben, mit keres itt az államháztartásról szóló törvény módosítása, ugyanis házszabályszerűtlen ez a megoldás, amit választott a kormány ebben a változatban.
Arra szeretném képviselőtársaimat emlékeztetni, hogy benyújtottam én magam az államháztartási törvény egy tervezett módosítását, ugyanis egy hónappal ezelőtt kifogásoltam azt, hogy az államháztartási törvény előirányzat-maradványokra vonatkozó rendelkezései sértik a hatályos magyar alkotmányt, és megjegyzem egyébként, sérteni fogják az önök által életbe léptetett új alaptörvényt is.
A hatályos alkotmány ugyanis kimondja és az önök által elfogadott alaptörvény is erről rendelkezik, hogy a költségvetés megalkotása az Országgyűlés joga, azt a kormány tehát ennek alapján nem vonhatja el. Csak emlékeztetni szeretnék az idei évre, hogy mi történt. Szeptember közepén a kormány elrendelt egy 577 milliárd forintos maradványtartási kötelezettséget. Olyan kijelentést, kifejezést használt a kormány, amely egyébként nem is szerepel az államháztartási törvényben. Ennek alapján már szeptember közepén 577 milliárd forint értékben kötelezte arra az irányítása alá tartozó intézményeket, sőt, ha megnézik a törvényjavaslat mellékletét, még azokat is, akik egyébként nem tartoztak oda, hogy 577 milliárd forint értékben maradványt képezzenek, és további 37 milliárd forint értékben pedig költségvetési zárolást hajtsanak végre.
Amiről itt most szó van, hölgyeim és uraim, az az, hogy a kormány az előttünk fekvő módosító javaslattal, amely a 6. számot kapta, a továbbiakban is lábbal szeretné tiporni az alkotmányosságot, az önök által alaptörvénynek rendelt jogi normát. Teljesen ellentétes ezzel ez a törvényi rendelkezés.
Ezért azt kérem az előterjesztőktől, hogy koherenciazavar miatt ezt a pontot vonják vissza, semmisítsék meg. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a Jobbik padsoraiban. - Közbekiáltások a Jobbik padsoraiból: Bravó!)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem