GÚR NÁNDOR

Teljes szövegű keresés

GÚR NÁNDOR
GÚR NÁNDOR (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Vágó képviselőtársam, a térségfejlesztési programok alapján, az én ismereteim szerint ezeknek a programoknak az alapján kerültek felhasználásra messze döntő többségükben azok a pénzügyi források. Lehet persze, hogy térségenként más és differenciált ez a kép, Észak-Magyarország tekintetében ezt nyugodt lelkülettel mondhatom. Lehet, hogy más a dél… - a Duna keleti partján elhelyezkedő régióban a helyzet.
A szubszidiaritás megint egy olyan érdekes fogalomrendszer, amit, ha így akarok, akkor így fogok meg, ha úgy akarok, akkor úgy fogok meg. Az előbbiekben elhangzottak alapján persze természetesnek tűnik, hogy a megye a szubszidiaritás elve alapján közelebb áll azokhoz a döntési pontokhoz, mint a régió. A másik oldalról meg azt kell mondjam, hogy gondoljon csak bele a Munkaerő-piaci Alapba - munka törvénykönyve, Munkaerő-piaci Alap -, ahol a kistérségi pénzügyi felhasználások tekintetében lenullázzák a folyamatokat, és országosan koncentrálják. Akkor ott az országos van közelebb a kistérségihez? Szóval, ellentmondásosak ezek a megközelítések. Akkor legalább egyféleképpen cselekednének.
De nekem alapvetően ehhez a törvénytervezethez illesztetten az a bajom, hogy a tervezési folyamat tekintetében úgy ítélem meg, hogy szűkíti a résztvevők körét, nem ad választ az uniós források, úgymond, kezelésére. Gyakorlatilag azzal a helyzettel nézünk szembe, hogy leépíti a regionális intézményrendszert, és szembemegy az uniós irányokkal, mármint azokkal, ami alapvetően a 2014 és a 2020 közötti költségvetési időszak kohéziós és egyéb más támogatási politikájának az alapelveiben meghúzódik.
Így kérdésessé válik valójában az, hogy majd ezen 2014-20-as kohéziós források felhasználása (Az elnök csengője megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), utolérése hol és milyen formában fog érvényesülni.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem