ÉKES JÓZSEF

Teljes szövegű keresés

ÉKES JÓZSEF
ÉKES JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Azt hiszem, az általános vitában Pál Tibor képviselőtársammal is elég sokat polemizáltunk azon, hogy a regionális tanácsok kérdése és sorsa hogy fog alakulni, de azt hiszem, a ’96-os törvény óta maga az egész rendszer legalább háromszor változott. És ezt mondanám Gúr Nándor képviselőtársamnak is.
Főleg az elosztási rendszer változott több alkalommal, annak a hierarchiája, felépítési rendszere, miniszter alá tartozása vagy egyéb más ilyen kérdések, de azt hiszem, hogy mindegyik rendszer a maga idejében megtette a saját szolgálatát.
Az, hogy most a regionális tanácsok megszűnésével átkerül az elosztási szerep és a tervezési szerep is tulajdonképpen a megyei területfejlesztési tanácsokhoz és azon keresztül a térségi társulásokhoz, ez tulajdonképpen valóban közelebb viszi az állampolgárokhoz a döntési mechanizmust, mert egy megyében lévő, általában térségi társulással és megyei területfejlesztési tanács tagjaival a legnagyobb ismerettel rendelkeznek, és legnagyobb rálátással van arra az egységre, amely egy megyében adott esetben 200 vagy 225 települést magában foglal. Tehát valóban ott látják és ott tudják a legjobban.
A másik pedig az, hogy az állami rendszerből meg viszont vannak az országos kitekintésű vagy az országhatárokon túlnyúló különböző fejlesztési célok, hisz az előző kormány is a 76-ból 36 kiemelt beruházást indított el az Európai Unió engedélyével.
(19.40)
Tehát áttolódnak a hangsúlyok, mert az uniós források között az elkövetkező időszakban is lesz olyan, amely kimondottan az állami nagyberuházások körét fogja elsődlegesen megtestesíteni, és utána az összes többi rendszer pedig a megyei területfejlesztési tanácsokon keresztül, a LEADER-csoportokon keresztül vagy a vidékfejlesztésen keresztül (Az elnök csengetéssel jelzi a hozzászólási idő leteltét.) kerül tulajdonképpen elosztásra.
Tehát én nem látom olyan tragikusnak a dolgot, mert ahogyan mondtam, többször átalakult a rendszer.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem