DR. NEMÉNY ANDRÁS

Teljes szövegű keresés

DR. NEMÉNY ANDRÁS
DR. NEMÉNY ANDRÁS (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Most inkább Vágó Gábor képviselő úr szavaira szeretnék reagálni. Azt mondta, aránytalan volt a regionális fejlesztési tanácsokban a pénzforráselosztás. Ezt a saját tapasztalatomból cáfolni tudom. Nálunk Vas, Győr, Zala megye adta ki a régiót, és ha ezen az alapon működtek volna az elosztások, ahogyan ön mondta, akkor Győr kapta volna a legtöbb forrást. Ez nem így van, mert tényleg úgy tudtunk mindenben megállapodni, hogy egyharmad-egyharmad arányban tudtuk elosztani, bármiről is legyen szó, bár a lakosságszám és a terület is más megyéknek kedvezett volna, éppen a nem erősebb megyék ezzel sokkal jobban jártak, kompenzálva voltak. Volt is emiatt néhány vita, de egy ilyen rendszerben, ahol többszörös egyeztetés szükséges ahhoz, hogy egy javaslat megszülessen, nemcsak a politikai, hanem a területi alapon, itt tényleg nem tudtak másképp döntések születni, csakis konszenzussal.
Azt pedig, ha valaki benyújt sok pályázatot, és aktívan részt vesz a pályázatírásban, majd az elnyerésben, azt is feltételezi, hogy akkor meg is tudja kapni a későbbiekben azokat a forrásokat. Tehát hogyha ön azt tapasztalta, hogy nem megfelelően részesültek esetleg egyes települések a pályázatokból, lehet, hogy nem pályáztak jól vagy nem pályáztak eleget; minálunk, aki ezt komolyan vette, akár egy kistelepülés, akár egy megye, az minden esetben úgy részesült, ahogyan szeretett volna, és soha nem volt elégedetlenség a regionális fejlesztési tanácsban.
Kiss képviselő úr szavaira is reagálnék 20 másodpercben. Igen, talán Pál Tibor képviselőtársam elmondta, a kistérség és a régió a két legfontosabb szereplő a mostani rendszerben. A megye ebben a formájában, főleg így, valódi hatáskör nélkül, nem fogja tudni ezt a feladatot ellátni. A szubszidiaritás a kistérséget erősítené, a feladatok, a nagyobb feladatok pedig a régiót, ezért gondoljuk mi, hogy a korábbi struktúrát kellene megtartani.
Köszönöm. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem