HALÁSZ JÁNOS

Teljes szövegű keresés

HALÁSZ JÁNOS
HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A népegészségügyi tevékenység történeti megalapozása Johan Béla nevéhez kötődik, akit a prevencióelmélet képviselőjeként tartanak számot a modern egészségügy szervezetének kialakítói között.
A Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézet szakvéleménye nem érinti Johan Béla szaktudományos munkásságát, csak a politikai tevékenységét nézi, amelynek két, egymással összefüggő kritikus területe van. Az egyik az 1930-as évek végén játszott szerepe, a másik az 1944-es tevékenysége. Johan Béla orvos államtitkárként Magyarország német megszállása után is hivatalában maradt, mivel lemondását nem fogadták el, így továbbra is közreműködött a jogszabályok végrehajtásában. Tehát a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézet szakvéleménye szerint az 1939 és ’44 közötti tevékenysége teszi a nevét alkalmatlanná arra, hogy egy országos program névadója legyen.
2004-ben országgyűlési határozat született az “Egészség évtizedének” Johan Béla nemzeti programja név “Egészség évtizedének” népegészségügyi programja elnevezésre módosításáról.
Tisztelt Képviselő Úr! A Nemzeti Erőforrás Minisztérium a népegészségügyi program mindenkori elnevezésétől függetlenül törekszik arra, hogy a lakosság egészségi állapotát javítsa, amelyhez keretet a Semmelweis-terv ad. A Semmelweis-terv népegészségügyről szóló fejezetének 9. pontja alapján az azonnali cselekvés érdekében szükséges a 2011-2013-ig terjedő időszak népegészségügyi akcióihoz a jelenleg hatályos nemzeti népegészségügyi program stratégiai keretén belül cselekvési irányokat kijelölni. Emellett elengedhetetlen a stratégia megújítása is, és legkésőbb 2013-ban új népegészségügyi program létrehozása.
Köszönöm szépen a kérdéseit. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem