SZABÓ TIMEA

Teljes szövegű keresés

SZABÓ TIMEA
SZABÓ TIMEA (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Szeretnék reagálni itt az előttem elhangzottakra, Kalmár, illetve Bodó képviselő úr hozzászólására.
Nincs kétségünk a kormányoldal jó szándéka felől. Azt gondolom, hogy mindannyiunknak ugyanaz a célja: az etnobizniszt kiszűrni, és a valóban egy nemzetiséghez tartozóknak biztosítani a nemzetiségi jogokat.
De úgy véljük, hogy ez megint nem fog sikerülni ezzel. Mi bizottsági ülésen hosszasan beszéltünk arról, hogy véleményünk szerint az, hogy megint egy identitásvállaláshoz kötik a nemzetiséghez való tartozást, annak az elismerését, nem fogalmaz meg olyan objektív garanciális elemeket, amellyel valóban ezt a célt fogjuk elérni.
Elhangzott helyettes államtitkár úr részéről bizottsági ülésen, hogy valóban figyelembe vették az ombudsman 2009-es jelentésében megfogalmazott, egyébként az általam a vezérszónoki felszólalásban hosszasan ecsetelt lehetséges garanciális elemek bevezetésének lehetőségét, és úgy vélték, hogy ez nem kodifikálható. Mi megpróbáltuk, megpróbáljuk ezt kodifikálni.
Ma van a módosító javaslatok beadásának határideje, délután, nem tudom. Én arra szeretném kérni a tisztelt kormánypárti képviselőket és az államtitkárságot, hogy ha jónak találják, tehát ha úgy gondolják, hogy mégiscsak kodifikálható, akkor építsük ezt bele ebbe az új törvénybe, mert megint, hogy ha nem biztosítjuk a kisebbségi közösségeknek azt az elemi jogot, hogy a saját közösségeik összetételének meghatározásába beleszólhassanak, részt vehessenek, ha megint csak az egyéntől függ az, hogy minek vallja magát, akkor megint nem fog sikerülni elérni a célt és kiküszöbölni a jelenlegi problémákat.
Köszönöm.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem