KŐSZEGI ZOLTÁN

Teljes szövegű keresés

KŐSZEGI ZOLTÁN
KŐSZEGI ZOLTÁN (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Mindenekelőtt szeretném a tisztelt Háznak mondani, hogy ami miatt úgy éreztem, hogy szólnom kell a mai napon, elsősorban abból következik, hogy anyai őseim a mai lengyel-szlovák határvidékről származnak, édesanyám családi neve Bukovszky, és egyébként a nemzeti összetartozás ügye iránt rendkívül elkötelezett emberként és egy olyan település polgármestereként, ahol több nemzetiség él együtt több száz év óta, fontosnak tartom, hogy ennél a törvénynél mindenképpen szóljak.
Tehát a nemzeti összetartozás bizottságának tagjaként, valamint anyai ági származásom miatt kötelezettségemnek érzem, hogy a nemzetiségek jogairól szóló törvényjavaslat általános vitában felszólaljak, elsősorban azért, hogy a nemzetiségek kollektív jogaira hívjam fel a figyelmet.
Az új alaptörvény preambuluma, a Nemzeti hitvallás a következőképpen fogalmaz. “Valljuk, hogy örökségünket, egyedülálló nyelvünket, a magyar kultúrát, a magyarországi nemzetiségek nyelvét és kultúráját, a Kárpát-medence természet adta és ember alkotta értékeit ápoljuk és megóvjuk. Hisszük, hogy nemzeti kultúránk gazdag hozzájárulás az európai egység sokszínűségéhez. Tiszteljük más népek szabadságát és kultúráját, együttműködésre törekszünk a világ minden nemzetével. A velünk élő nemzetiségek a magyar politikai közösség részei és államalkotó tényezők.”
Az imént elhangzottakból következően összefoglalva kijelenthetjük, hogy mi az országban élő nemzetiségeket nemcsak hogy a közösség részeinek tekintjük, hanem a hozzájuk kapcsolódó értékeket külön védelemben részesítjük, mert valljuk, hogy ezen értékek a magyar nemzet összértékei közé tartoznak, és Magyarországot erősítik.
Egyébként itt csak közbevetőleg megjegyezném, hogy jó lenne ráébreszteni a körülöttünk lévő, különösen szláv nemzeteket arra, hogy az ő saját nemzetüket is erősítenék az ott élő magyar közösségeink, ezt jó lenne, hogyha belátnák, és ezáltal a közép-európai értékeinket is tudnánk közösen szilárdítani.
Tehát az előttünk fekvő törvényjavaslat az alaptörvényből is következően külön deklarálja a nemzetiségek közösségi jogait, legyen szó önazonosságuk megőrzéséről, ápolásáról, történelmi hagyományaik megőrzéséről vagy tárgyi és szellemi kultúrájuk gyarapításáról egyaránt.
A nemzeti közösségeknek többek között joguk van a törvényi keretek között intézmények létrehozásához és működtetéséhez, a nemzetiséghez tartozó óvodai neveléshez, általános iskolai neveléshez, oktatáshoz, nemzetiségi kollégiumi ellátáshoz, gimnáziumi, szakközépiskolai, szakiskolai neveléshez, oktatáshoz, felsőfokú képzéshez.
Az eddig elmondottakat figyelembe véve és kiterjesztve úgy vélem, hogy a nemzetiségi jogok ilyen irányú értelmezése és nemzetiségi kollektív jogok megfogalmazása példaként szolgálhat valamennyi európai ország jogalkotásához, és az nagyon fontos, hogy valamennyi európai ország jogalkotásához. Sokszor igyekeznek Magyarországot megbélyegezni, pedig szerintem élen járunk, különösen az új alaptörvény megfogalmazásával és elfogadásával.
Hiszem, hogy úgy, ahogy az ország esetében is, úgy az Európai Uniót is csak erősebbé tenné a nemzetiségek jogainak biztosítása, még ha ezt egyes környező országok ma még nem is látják be.
A kollektív nemzetiségi jogok mellett természetesen az egyéni jogok biztosítása is elengedhetetlen feltétele a nemzetiségi alapjog érvényesülésének. Meggyőződésem, hogy az önazonosság megvallásának része az egyén anyaországi állampolgárság-felvételének lehetősége.
Tisztelt Képviselőtársaim! Engedjék meg, hogy ezzel kapcsolatban felhívjam figyelmüket arra, hogy Szlovákia ismételten állampolgárságától fosztott meg egy fiatalembert, nevesül Boldoghy Tamás révkomáromi vállalkozót, mert a kedvezményes honosítási eljárás során magyar állampolgárságot szerzett.
A nemzeti összetartozás bizottsága november 21-én állásfoglalást adott ki az üggyel kapcsolatban, amelyben elfogadhatatlannak tartja az eljárást és az emberi jogok semmibevételét.
A törvényjavaslattal összhangban hiszem, hogy minden nemzetiség jogosult arra, hogy nemzetiségi közösségként létezzen és fennmaradjon. Itt most a parlament előtt, a Ház falai között is személyesen is szeretnék tiltakozni az ellen, már csak azért is, mert úgy érzem, hogy erkölcsileg még talán több alapom van arra, hogy tiltakozzak a szlovákiai eljárással szemben, hiszen az én őseim is valahol arról a vidékről származnak, legalábbis anyai ágon.
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypárti sorokból.)
(5.00)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem