JÁVOR BENEDEK

Teljes szövegű keresés

JÁVOR BENEDEK
JÁVOR BENEDEK (LMP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Bajban van Magyarország egyik legfontosabb környezetvédelmi tudatformáló intézménye. A forráshiány miatt a környezeti tanácsadó irodák hálózatának egyre több tagja szünetelteti vagy redukálja minimumra a tevékenységét.
A tudatformáló munka megszakadása miatt sokkal nagyobb környezeti kár éri az országot, mint amennyit az állam a takarékoskodással megspórol. Az első tanácsadó iroda az Ökoszolgálat szervezésében a kilencvenes évek elején jött létre. Hiánypótló szolgáltatásának sikere nyomán '97-re felállt a közel 20 egységből álló országos irodahálózat, a Kötháló. Állami támogatások és pályázati pénzek segítségével kiépült az infrastruktúra, megkezdődött a professzionális tudatformáló és tanácsadó szakemberek képzése, kiadványok készültek, ismeretterjesztő programok indultak.
Az ezredfordulóra a Kötháló az ökoiskolák mellett a környezetvédelmi tudatformálás és tanácsadás egyik legfontosabb hazai intézményévé vált, civil kezdeményezésként rengeteg önkéntes munkával, minimális, évente 1-2-10 milliós nagyságrendű állami forrás igénybevételével. Az ezredfordulótól a Kötháló számára is hozzáférhető környezetvédelmi pályázati források folyamatosan szűkültek. A kormányváltás ezen a területen tovább rontott a helyzeten. A fénykorában közel 1 milliárdos civil keret a minisztériumnál a tizedére zsugorodott, ráadásul a pályázatok elbírálása, a pénzek kifizetése sokszor akár fél évet is csúszik.
A közfeladatot ellátó, de normatív támogatásban sosem részesülő irodák immár szinte kizárólag a norvég alap és a KEOP pénzeiben reménykedhetnek, ám azokat működési kiadásokra, például a sok millióért kiképzett szakemberek bérére nem lehet fordítani. Megkezdődött a munkatársak elvándorlása, az irodák egyharmada már csak félgőzzel, önkéntesekkel működik, vagy bezárt. Okkal kérdezzük tehát: van-e a kormánynak évi 50 millió forintja arra, hogy az ország lakossága továbbra is hozzájusson korszerű környezetvédelmi ismeretekhez és jogi tanácsadáshoz?
Várom megtisztelő válaszát. (Taps az LMP padsoraiból.)
(15.20)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem