NÉMETH ZSOLT

Teljes szövegű keresés

NÉMETH ZSOLT
NÉMETH ZSOLT külügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A koreai európai uniós szabadkereskedelmi megállapodás az első ilyen jellegű megállapodás egy, a megítélésünk szerint az elkövetkezendő években számos hasonló megállapodás alkotta sorban.
Ázsia globális megerősödésének és felértékelődésének az eredménye, hogy megkezdődött az ázsiai jelentős államokkal a kétoldalú szabadkereskedelmi megállapodások megkötésének a folyamata. Nyugodtan bízhatunk abban, hogy az elkövetkezendő években Tajvannal, Japánnal, Indiával fog hasonló megállapodásokat kötni az Európai Unió.
Erről a megállapodásról azt tudom elmondani, hogy noha éppen hogy csak aláírásra került, már idén július 1-jén, néhány nappal ezelőtt hatályba is lépett ez a megállapodás ideiglenesen. Tekintettel arra, hogy egy vegyes megállapodásról van szó, ezért nemcsak európai uniós, hanem tagállami hatásköröket is érint, ezért tagállami ratifikációra is szükség van, és ezt követően fog majd csak véglegesen hatályba lépni a koreai szabadkereskedelmi megállapodás.
Orbán Viktor miniszterelnök úr személyesen tett ígéretet Kim Hwang-Sik dél-koreai miniszterelnök úrnak 2011. május 25-én, hogy a Magyar Országgyűlés gyorsan fogja ratifikálni a dél-koreai szabadkereskedelmet. És azt gondolom, hogy íme, elsők között ratifikáljuk az Európai Unióban ezt a megállapodást.
A magyar mezőgazdasági export számára különösen jelentős lehetőségeket hordoz, így kiterjed a hústermékek mellett a hungarikumok exportjára is, a bor exportjára is. Ezek mind vámmentessé válnak. A kereskedelmünk 99 százaléka vámmentessé fog válni Dél-Koreával. És megjegyzem, úgy tűnik, hogy a tőkeimportra is nagyon pozitívan fog hatni, és ezáltal pedig a beszállítói üzleti vonalon is nagyon komoly hozadéka lehet ennek a megállapodásnak.
Még annyit szeretnék róla elmondani, hogy a WTO vitarendezési eljárásainál egy hatékonyabb, rövidebb vitarendezési eljárást irányoz elő, és védintézkedési lehetőségeket is tartalmaz arra az esetre, hogyha bármilyen rendkívüli, váratlan esemény áll elő a kétoldalú kereskedelemben.
Kérem az előterjesztés támogatását a Ház részéről. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem