KISS ATTILA

Teljes szövegű keresés

KISS ATTILA
KISS ATTILA (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Urak! Kedves Képviselőtársak! Kultúrát szerető és támogató emberként elégedetlen vagyok az ágazat jövő évi költségvetési számait látva. Ha a szocialisták nem tolták volna a szakadék szélére nemzetünket, és nem olyan lenne a gazdaság állapota, amilyen, akkor talán hangot is adhatnék csalódottságomnak. Ebben a helyzetben azonban józan, mértékletes véleményt kell megfogalmaznunk. Nyolc év hibás, kártékony kormányzati tevékenységét, illetve az általa okozott súlyos problémákat nem lehetséges egyik napról a másikra, de még egyik évről a másikra sem megoldani.
Játsszunk el a gondolattal - bár ez még viccnek is rossz -, mit tenne ebben a helyzetben egy önmagát minden bizonnyal szakértőnek nevező szocialista kormány! Nyilvánvalóan az ország nehéz gazdasági állapotára való tekintettel újabb és újabb megszorításokat alkalmazna, erőltetne a lakosságra. De szerencsére ez csak egy elméleti rossz fejtegetés; a jelenlegi kormány egészen más gazdaságfilozófiát követ.
A 2011-es a talpra állás költségvetése, amely gazdasági növekedésre, a foglalkoztatás növelésére és a pénzügyi stabilitás megteremtésére törekszik. A kulturális kormányzat határozott szándéka a vidéken élők életminőségének javítása a kultúra, a közművelődés sajátos eszközeivel. Ez a program mindenekelőtt jelenti a közművelődési intézményrendszer hálózatának fejlesztését, illetve segítését. A helyi közösségek fennmaradása, megerősítése elképzelhetetlen a helyi kulturális értékek megőrzése és megújítása nélkül. E szándék tükröződik a településüzemeltetési, igazgatási, sport- és kulturális normatíva jelentős növekedésében. 2009-ig az önkormányzatok településüzemeltetési és igazgatási, közösségi közlekedési, települési sportfeladatok, valamint közművelődési és közgyűjteményi feladatok címen részesültek normatív támogatásban. A 2010-es költségvetésben az akkori szocialista kormány összevonta ezeket, és 40 százalékos csökkentéssel 1947 forint/fő összegben állapította meg a tételt. Ezzel az egy lépéssel milliárdokat vont el az akkori kormány a településektől.
A jövő évi tervekben a normatíva jelentős emelkedést mutat: a kormány által javasolt összeg 2769 forint/fő. Ez azt jelenti, hogy több mint 40 százalékos emelkedést látunk csak ebben a normatívában. Ha szabad saját településem, Hajdúböszörmény adatait nézni: közel 30 millió forinttal magasabb normatíva jut városunknak az idei évihez képest jövőre.
(16.10)
A fentiekből látható az a jogalkotói szándék, hogy a feladatellátást és annak normatív támogatását a kormány a 2009-es szint közelébe kívánja visszahelyezni.
Kukorelly képviselő úr tragikusnak nevezte a kulturális terület 2011-es költségvetését. Tiszteletben tartom a véleményét természetesen, azonban az aránytévesztés, hogy éppen a PANKKK program általa említett megszüntetése okozná a nemzethalált vagy éppen a kultúra végét Magyarországon.
Mindezen nehézségek ellenére támogatásra méltó a Magyar Köztársaság 2011. évi költségvetési tervezete. Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem