PÖRZSE SÁNDOR

Teljes szövegű keresés

PÖRZSE SÁNDOR
PÖRZSE SÁNDOR (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Kedves Képviselőtársaim! “Hétköznapi nacionalizmus és nemzetközi radikalizmus” konferencia volt a múlt héten két napig az MTA-n. Miközben a honlap szerint 8,5 millió forintból közpénzen támogatott hároméves kutatásnak a magyar állampolgárok és a kisebbségben élő magyarok viszonyának vizsgálatára kellett volna valamiféle megoldást találni, ehhez képest a huszonegy előadásból nyolc szólt érdemben a határon túl élő magyarságról.
Nézzük meg, hogy igazából, ugyan szövegkörnyezetből kiragadva, de mik hangzottak el ezen a kétnapos konferencián. Feischmidt Margit megadta az alaphangot, az egyik rockzenekar kapcsán a következőt mondta: Istenről, hazáról meg ilyesmikről van szó a számaiban. Kóczé Angéla szerint Szikszón a cigányok már félnek kimenni az utcára, mióta ott két évvel ezelőtt megjelent a Magyar Gárda, és már két napra előre bevásárolnak. Amikor a Barikád újságírója megkérdezte tőle, hogy de hát ez köszönő viszonyban sincs a valósággal, akkor azt a választ adta, hogy neki nem célja az objektivitás. Tamás Pál azt mondta, hogy a valóságban a magyarok kétharmada antiszemita, majd sokkolta az ott lévőket: 60 százalék szerint túl sokat beszélünk holokausztról, Magyarország második világháborúban elfoglalt szerepéről, 20 százalék pedig határrevíziót szeretne, majd gyakorlatilag sokkot kapott. Tóth András szerint - és most figyeljen, államtitkár úr - ”Vona Gábor pártja a genetikus fasizmus jegyében egységesítette a dühöt és a gyűlöletet”. A tudományos érvelés: ennek okát Vona Gábor egyéni sorsában és családi tragédiájában kell keresni, mármint szerinte.
Murányi István alternatív házi feladatnak adta fel az ott lévőknek, hogy szerintük a bölcsődébe járás erősíti-e a nacionalizmust, mert szerinte tudományosan kimutatva erősíti. (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.) Zolnay János leszögezte, lezárva a napot - bocsánat, egy mondat, elnök úr -, hogy a jobboldali radikalizmus szerinte eufemizmus, valójában nácikról beszélhetünk. (Taps a Jobbik padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem