DR. VERES JÁNOS

Teljes szövegű keresés

DR. VERES JÁNOS
DR. VERES JÁNOS pénzügyminiszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Ismételten szeretném elkezdeni a választ. Természetesen, ha már ez az intermezzo előfordult, akkor nyilván jó lenne, ha felelős ellenzék is lenne az országban (Nagy taps az MSZP soraiban.), hiszen abban az esetben nem hangozhatnának el olyan állítások, amely állítások meglehetősen egyoldalúan, úgy is mondhatnám, hogy féloldalasan, a valóság egy szegmensét bemutatva próbálják a tényeket némileg elferdítve bemutatni. Azért lenne ez fontos, mert most a Varga úr hozzászólásában is elhangzottak közül legalább három olyan momentum van, amire érdemes felhívni a figyelmet.
Az egyik: utoljára Magyarországon jövedéki adót a Fidesz emelt. Az üzemanyagok jövedéki adóját utoljára 2001-ben a Fidesz emelte meg, a Fidesz-kormány a Fidesz-többségű Országgyűlésben. Ezért ne feledkezzen el arról a képviselő úr, hogy azóta az üzemanyagnak jövedékiadó-emelkedése Magyarországon nem volt.
A második: a Malév privatizációs szerződése ismert. Az önök számára is ismert, hiszen az érvényes jogszabályok alapján pontosan betekinthettek azok a személyek, akik erre jogosultak, ön is többek között, képviselő úr, és mások is. Az önök által delegált ellenőrző bizottsági tag ezt a szerződést teljes terjedelmében és pontos részletességgel is ismeri.
A harmadik momentum, amit szintén érdemes elmondani: a képviselő úr lehet, hogy azt tartaná helyesnek, ha amikor a kormány megfogalmaz egy javaslatot, és elindul a társadalmi egyeztetés, akkor ezt követően a társadalmi egyeztetés tartalmától, mélységétől, az ott elhangzott javaslatoktól függetlenül semmilyen módon, semmilyen mértékben nem változna egy javaslat, és ennek eredményeképpen a kormány azt mondaná, hogy ha egyszer á-t mondtunk, akkor azt nem lehet megváltoztatni, és á-t kell mondani mindvégig a vitákban. Ez a kormány azt mondta, hogy előterjeszt egy javaslatot, és a társadalmi partnerekkel folyatatott egyeztetés alapján ennek a javaslatnak bizonyos elemei módosulhatnak, ennek a javaslatnak bizonyos elemei változhatnak. Egyetlenegy kritériumot kell teljesíteni, nevezetesen azt a kritériumot, hogy az egyenleg, a költségvetési egyenlege az előterjesztett adójavaslatoknak ne legyen rosszabb annál, mint ami a kormány eredeti szándékában szerepelt.
Az ellenzék persze nem így szokott javaslatokat megfogalmazni. Önök minden további nélkül az elmúlt hetekben is terjesztettek olyan javaslatot az Országgyűlés elé, amely nem állja ki annak a próbáját, hogy vajon a költségvetési egyenleget milyen mértékben rontja, milyen mértékben csökkenti a köztársaság költségvetésének bevételeit. Nem is fordítottak arra hangsúlyt, hogy megfogalmazzanak bármilyen javaslatot, amely egyensúlyossá próbálná tenni például az önök, egyébként népszerűség-hajhászónak is mondható áfacsökkentési javaslatát. Ezért azt gondolom, hogy rendkívül fontos lenne, hogy a felelősség kérdésében legalább ezekben az ügyekben és legalább ilyen módon és ilyen mértékben a minimális követelmények teljesüljenek.
Úgy gondolom ugyanakkor, hogy a képviselő úr által elmondottak alapján teljesen valótlan az az állítása, amely a beterjesztett adótörvény-javaslatok kapcsán adóemelésekről beszél. Képviselő úr, éppen az önök frakciója, éppen az ön párttársai azok, akik követelik, hogy sokkal inkább figyelembe kell venni a gazdaság szereplőinek véleményét akkor, amikor a kormány megfogalmaz kiadáscsökkentési javaslatokat, amikor megfogalmaz az adórendszeren belüli átalakítási javaslatokat. Éppen, ha figyelembe vennék a gazdasági törvényszerűségeket és a gazdaság szereplőinek a véleményét, akkor nagy valószínűséggel az önök által javasolt vagy előterjesztett, egyébként az egyenleget lényegesen rontó javaslatok nem lennének elfogadhatóak, azaz nem tekinthetők felelős javaslatoknak.
Meggyőződésem szerint, amikor március 15-e kapcsán arról emlékezünk meg, hogy milyen jó érzés is volt együtt ünnepelni Magyarországon ott, ahol az együtt ünneplés feltételei biztosítottak voltak, milyen jó érzés az, büszkének lenni, büszke magyarnak lenni a Kárpát-medencében, akkor legalább ezt a minimális felelősségérzetet, úgy gondolom, az ellenzék is megtehetné, hogy magára vállalja, és ekként fogalmazzon meg javaslatokat.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem