DR. VIDORNÉ DR. SZABÓ GYÖRGYI

Teljes szövegű keresés

DR. VIDORNÉ DR. SZABÓ GYÖRGYI
DR. VIDORNÉ DR. SZABÓ GYÖRGYI (MSZP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársaim! Röviden szeretnék hozzászólni ehhez a kérdéshez. Előttünk most az ifjúsági stratégia fekszik. Amikor terveztük a napirendet, ragaszkodtunk hozzá, és azt gondolom, valamennyien, hogy az ifjúsági stratégia és az idősügyi stratégia egyszerre kerüljön a Ház elé. És nemcsak azért, mert még véletlenül sem szeretnénk, hogy a generációkat egymás ellen bárki is bármilyen formában felhasználja, hanem azért is, mert mindannyian úgy vélelmeztük, hogy rendkívül szorosan összefügg ez a két dolog, hiszen ugyanannak a társadalomnak egyik szeletéről és másik szeletéről, tulajdonképpen az egész társadalomról van így benne szó.
Amikor az idősügyi stratégiát fejtegettük az előző héten, akkor azt mondtuk, hogy bizony az idősödő társadalomnak az egyik legnagyobb problémája és legizgalmasabb kérdése, ami még mindenképpen rendezésre vár, az egészség kérdése. Mert akkor lehet igazán aktív, független és kellemes időskort teremteni, ha az idősek egészsége a lehető legjobb állapotban van. Csakhogy az idősek hozott anyagból dolgoznak, tehát arra a korra hozzák már magukkal az az egészségi állapotot, amelyet viszont megalapozni pontosan a fiatalkorban, a gyerekkorban tudnak. Ezért amikor átnéztem az ifjúsági stratégiát, örömmel láttam és örömmel üdvözöltem, hogy igen, foglalkozik ezzel a kérdéssel, foglalkozik az egészségnevelés, foglalkozik a környezettudatosság kérdésével. Alapvetőnek tartom, de nem elengedőnek.
Azt gondolom, amikor majd a stratégia után a cselekvési terv elkészül, megkerülhetetlen ebben a cselekvési tervben az étkeztetés, az étkezés kérdése, megkerülhetetlen az iskolában, a gyermekintézményekben folyó étkezés jelen állapotának a megváltoztatása. Meggyőződésem - és e tárgyban már nagyon sok tapasztalatunk, kutatásunk van, és utánajártunk -, hogy az a pénzmennyiség, ami pillanatnyilag erre a közétkeztetésre, jelesül a gyermekek területén megjelenik, elegendő kellene legyen egy színvonalas és egészséges táplálkozáshoz, és mégsem ezt tapasztaljuk. Ennek az anomáliáit önök mint szülők, mint nagyszülők pontosan tudják és ismerik.
Szeretném felhívni itt is és most is a figyelmet arra - hátha nem lesz részletes vita itt sem -, hogy a közétkeztetés, a gyermekétkeztetés kérdése megoldandó, és ma nem jól megoldott feladat. Alapvetőnek tartom azt a gondolkodásmódot esetleg elsajátítani többek által, hogy az iskola nemcsak az ismeretek közlésének a helye, hanem az iskola egy sokkal komplexebb intézmény kellene hogy legyen, amelynek szerves része a gyermekek táplálkozása és az egészséges életmódra való nevelése is.
És még egy gondolatot engedjenek meg, kedves képviselőtársaim, hiszen izgalmas, hogy az ifjúsági stratégia - az imént próbáltam bizonyítani - összefügg az időskorral, de összefügg a magzati korral is. Ha jól tudom, az ifjúsági stratégia 25-30 éves korú fiatalokig szól; mondhatjuk, az életkezdés, a családalapítás idején záródik le a fiatalkor. De kedves képviselőtársaim, ez a kor a gyermekvállalás kora is. Én azt megint csak hiányolnám ebből, és esetleg a cselekvési tervekben vissza lehet térni erre, hogy hogyan és miképpen tudjuk a fiatalokat, az anyákat, a szülőket, az apákat tudatosan arra irányítani, arra nevelni, példát adni, hogy hihetetlen felelősséggel tartoznak a vállalandó gyermek egészségéért, ne kerteljek: a magzatért. És csak egy költői kérdést szeretnék feltenni: vajon mi az oka annak, hogy van egy ilyen kiváló genetikusunk, mint Czeizel Endre, akinek az eredményeit és találmányait már több országban használják, és mi valahogy még nem jutottunk el eddig a következtetésig. Én nagyon remélem, hogy amikor elkészül a cselekvési program, itt valahol ez a kérdés súlyt kap majd.
Azt tudom kívánni a vita minden résztvevőjének, hogy ugyanúgy, ahogy az idősügyi stratégiát, kezeljük egységesen, mert csak akkor van értelme elfogadni egy stratégiát, ha azzal minden oldal egyetért, mert ez lehet a záloga annak, hogy meg is valósul majd.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem