DR. EÖRSI MÁTYÁS

Teljes szövegű keresés

DR. EÖRSI MÁTYÁS
DR. EÖRSI MÁTYÁS (SZDSZ): Tisztelt Elnök Úr! Azért, hogy kijavítsam a korábbi hibámat: tisztelt képviselőtársam, amikor a házastársi hűség törvénybe való korporálásáról van szó, korábban is éreztem, hogy veszélyben vagyunk, akik ez ellen érvelünk, mert ebben a médiavilágban nagyon könnyen elérhetjük, hogy ránk fogják, vannak itt képviselők, akik a házassági hűség megtörése mellett, illetve a hűség ellen érvelnek. Kérem, hogy ezt ne tegyék, mert nem erről van szó.
Én szemben képviselőtársaimmal nem teszek semmilyen nyilatkozatot arról, hogy hány éve vagyok házas meg hogy éltem le az életemet. Megmondom, miért: azért, mert ez a feleségemre, rám és a gyerekeimre tartozik. Senki másra nem tartozik! És ez így van önökkel is. Nem akarom Antall József híres bonmot-ját idézni: a szocialista képviselők a közpénzek elköltésébe tudnak belebukni, jobboldali politikusok pedig a házassági hűségbe. Hagyjuk ezt! Ennek nincs értelme. Azt javaslom, ezt döntse el mindenki saját maga, előfordulhatnak balesetek, majd eldöntik, hogy tudnak vagy nem tudnak együtt élni.
Arról van szó, hogy egy ilyen típusú, ha tetszik, követelményt lehet-e törvénybe iktatni vagy nem lehet. Úgy gondolom, az a meggyőződésem, az, hogy erkölcsi megfontolások törvénybe kerülnek, és még szankcióval is lehet e tekintetben élni, ez a világ elmúlt, mégpedig nagyon régóta. Ez a középkor világa volt, most pedig már egy nagyon-nagyon új kort írunk, a XXI. századot. Ha megteszik képviselőtársaim, hogy olyan országokból, ahol rendes kereszténydemokrácia van, mondanak nekem olyan törvényeket, amelyekben a házassági hűség benne van a családjogi követelmények között, akkor azt nagyon megköszönöm, és akkor valószínűleg meg is fontolom az álláspontomat. De azt hiszem, erre nem fog sor kerülni.
Köszönöm szépen, elnök úr, köszönöm képviselőtársaim.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem