ELNÖK (Lezsák Sándor)

Teljes szövegű keresés

ELNÖK (Lezsák Sándor)
ELNÖK (Lezsák Sándor): Tisztelt Országgyűlés! Soron következik a Magyar Köztársaság 2010. évi költségvetéséről szóló törvényjavaslat záróvitája és zárószavazása. Az előterjesztést T/10554. számon, az egységes javaslatot pedig T/10554/1898. számon kapták kézhez.
Mivel az egységes javaslathoz módosító javaslatok érkeztek, záróvitára is sor kerül. Kezdeményezem, hogy a záróvitában a benyújtott javaslatokat összevontan tárgyalja meg az Országgyűlés. Aki ezzel egyetért, kérem, kézfelemeléssel jelezze. (Szavazás.) Köszönöm szépen.
Megállapítom, hogy az Országgyűlés az összevont tárgyalásra tett javaslatot elfogadta.
Megnyitom tehát a záróvitát a T/10554/1902. számú ajánlás 1-15. pontjaira. Kérem önöket, hogy felszólalásuk kezdetén a záróvita szabályainak megfelelően jelezzék, hogy melyik módosító javaslattal kapcsolatban kívánják ismertetni álláspontjukat.
Megkérdezem, hogy kíván-e valaki felszólalni 6 perces időkeretben. Kérem, jelezze ezt a képernyőn, illetve a helyén ülve. (Senki sem jelentkezik.) Jelentkezőt nem látok. A záróvitát lezárom.
Megkérdezem Oszkó Péter pénzügyminiszter urat, kíván-e élni a megszólalás lehetőségével. (Dr. Oszkó Péter nemet int.) Nem.
Tisztelt Országgyűlés! Most a módosító javaslatokról határozunk.
Az ajánlás 1-4., valamint 6-15. pontjait az előterjesztő támogatja. Ezek közül a Fidesz képviselőcsoportja külön szavazást kért az ajánlás 2. pontjáról, a 7., 8. és 9., valamint a 15. pontról.
Először a támogatott javaslatokról döntünk, a külön szavazásra kért indítványok kivételével. Kérdezem önöket, hogy elfogadják-e a támogatott javaslatokat. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a támogatott módosító javaslatokat 207 igen szavazattal, 1 nem ellenében, 174 tartózkodás mellett elfogadta.
Most a külön szavazásra kért indítványokról döntünk.
Az ajánlás 2. pontjában az előterjesztő az 52. § (6) bekezdésének módosítását javasolja a szociális étkeztetéssel kapcsolatos hozzájárulással összefüggésben. A előterjesztő támogatja, de a Fidesz kérésére külön döntünk. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 381 igen szavazattal, nem szavazat nélkül, 1 tartózkodás mellett elfogadta.
Az ajánlás 7., 8. és 9. pontjaiban Molnár László az M44-es autóút előkészítési munkálatainak befejezésére javasol előirányzat-átcsoportosítást. Az előterjesztő támogatja, de a Fidesz kérésére külön döntünk. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 222 igen szavazattal, 152 nem ellenében, 5 tartózkodás mellett elfogadta.
Az ajánlás 15. pontjában az előterjesztő a többcélú kistérségi társulások támogatására fordított előirányzatot módosítja. Az előterjesztő támogatja, de a Fidesz kérésére külön döntünk. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 378 igen szavazattal, 3 nem ellenében, tartózkodás nélkül elfogadta.
A bizottsági állásfoglalásra figyelemmel még egy javaslatról döntenünk kell. Az ajánlás 5. pontjában Nagy László a 68. §-t az európai uniós támogatások elszámolására vonatkozó szabállyal egészíti ki. A költségvetési bizottság támogatja, az alkotmányügyi bizottság nem támogatja. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 357 igen szavazattal, 20 nem ellenében, 2 tartózkodás mellett elfogadta.
Tisztelt Országgyűlés! Most a zárószavazás következik. Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, hogy elfogadják-e (Zaj. - Az elnök csenget.) a Magyar Köztársaság 2010. évi költségvetéséről szóló törvényjavaslatot az egységes javaslat imént módosított szövege szerint. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a törvényjavaslatot 201 igen szavazattal, 179 nem ellenében, tartózkodás nélkül elfogadta. (Nagy taps az MSZP és az SZDSZ padsoraiban. - Folyamatos taps kíséretében Bajnai Gordon miniszterelnök kezet fog dr. Kóka János és Mesterházy Attila frakcióvezetőkkel, dr. Oszkó Péter pénzügyminiszterrel és Kiss Péter tárca nélküli miniszterrel. - Közbekiáltások a Fidesz padsoraiból: Bravó! - Az elnök csenget.)
Tisztelt Országgyűlés! Az előterjesztő indítványozta a törvény sürgős kihirdetését. Kérdezem tehát a tisztelt Országgyűlést, egyetért-e ezzel. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Kimondom a határozatot: az Országgyűlés 201 igen szavazattal, 173 nem ellenében, 2 tartózkodás mellett úgy határozott, hogy az Országgyűlés elnöke kérje a törvény sürgős kihirdetését a köztársasági elnök úrtól.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem