FRANKNÉ DR. KOVÁCS SZILVIA

Teljes szövegű keresés

FRANKNÉ DR. KOVÁCS SZILVIA
FRANKNÉ DR. KOVÁCS SZILVIA (MSZP): Köszönöm szépen a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Kérem, engedjék meg, hogy a tíz ajánlási ponttal kapcsolatban röviden ismertessem a véleményemet.
A módosító javaslatok többségét, számszerűen kilencet Szabó Éva és Szép Béla képviselőtársammal együtt nyújtottam be a T/11075. számú törvényjavaslathoz. Ezek a módosító javaslatok a gondnok önálló eljárásra való feljogosításával kapcsolatos illetékességi szabályok, illetve egyéb eljárási szabályok kiegészítését, illetőleg pontosítását tartalmazzák.
Talán a fő módosítás e körben a támogató kinevezése iránti eljárás esetében az, hogy a segítségre szoruló személy érdekeinek védelme céljából a rászorult legközelebbi hozzátartozói is kérhessék az eljárás megindítását azzal, hogy ebben az esetben a segítségre szorulót is meg kell hallgatni az eljárás során a véleményének megismerése érdekében, és nyilatkoztatni kell arról, hogy egyetért-e a támogató kinevezésével.
(21.40)
Ennek kapcsán november 18-án benyújtottam egy kapcsolódó módosító javaslatot is, amely a kérelem tartalmi elemeinek a kiegészítését tartalmazza, illetőleg pontosítja a kérelem elutasításának feltételeit, továbbá biztosítja, hogy a segítségre szoruló jogorvoslati lehetőséggel élhessen a bíróság végzésével szemben abban az esetben is, ha nem ő, hanem a hozzátartozó a kérelmező.
A törvényjavaslat részletes vitájában azonban engedjék meg, hogy kitérjek a Mátrai Márta és Salamon László képviselőtársaim által benyújtott módosító javaslatokra is. Ez a javaslat a törvény hatálybalépésével kapcsolatos módosítási elképzeléseket tartalmazza, és azt kell megállapítsam, hogy összhangban a Fidesz és a KDNP eddigi felelőtlen, a polgári törvénykönyv és a hozzá kapcsolódó törvények sorsát aktuálpolitikai céloknak alárendelő magatartásával, a törvényjavaslat hatálybalépésére vonatkozó rendelkezés elhagyására irányul anélkül, hogy a hatálybalépés időpontjára új javaslatot tenne. Azt gondolom, hogy ez méltánytalan a jogalkotási eljárással szemben, és méltánytalan a parlamenttel szemben is.
Sajnos, azt vagyok kénytelen ebben az esetben is megállapítani, hogy a fideszes és kereszténydemokrata képviselőtársaink már az eddig is jól ismert módszerükhöz folyamodtak, ez pedig az alternatív állítás nélküli tagadás. A szocialista frakció továbbra is felelősségteljes jogalkotásra törekszik, éppen ezért ajánljuk a tisztelt Országgyűlés figyelmébe az előzőekben ismertetett módosító javaslatainkat.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem