DR. DRASKOVICS TIBOR

Teljes szövegű keresés

DR. DRASKOVICS TIBOR
DR. DRASKOVICS TIBOR igazságügyi és rendészeti miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Ön azt kérdezi hangsúlyosan és hála istennek, kérdőjellel, hogy polgárháború van-e, ami Sajóbábonyban történt, vajon annak az előszele-e. Nos, az én válaszom: nem, a leghatározottabban nem. Nem volt és nem lesz polgárháború Magyarországon, még ha láthatóan vannak is olyan politikai erők, amelyek ezt szeretnék előállítani, vagy legalábbis olyan hangulatot szeretnének kelteni, amelyben az embereknek ettől van okuk félni.
Mégis, mi az, ami történt? Az évszázados előítéletekre, a meglévő együttélési nehézségekre, a kulturális különbségekre, a valódi feszültségekre támaszkodó, az azokat kihasználó, tudatos félelem- és gyűlöletkeltő politika hozott bizonyos eredményeket, majdnem elérte a célját. Sikerült olyan indulatokat és félelmet gerjeszteni Sajóbábonyban - de ez persze lehetett volna az ország más települése is -, hogy egyesek úgy gondolták, csak a saját erejükkel, adott esetben törvénytelen eszközökkel védhetik meg magukat, a jogaikat, szerezhetnek maguknak igazságot, torolhatják meg az őket ért vélt vagy valóságos sérelmeket.
De ez az út nyilvánvalóan járhatatlan. Ez nyilván nem a demokrácia és a jogállam, hanem a káosz és az önkény útja lenne. Ezt az állam és a képviseletében eljáró kormány, és ha szükséges, akkor a kormány döntése alapján fellépő rendőrség meg kell hogy akadályozza, meg is fogja akadályozni. Meg fogja akadályozni, és fenn fogja tartani a biztonságot Sajóbábonyban is és bárhol máshol az országban, ahol erre szükség van. Aki pedig átlépi a törvény határát, bármilyen okból, bármilyen félelemből vagy meggyőződésből, indulatból vagy reménytől vezettetve törvénytelenségre vetemedik, önkényesen, önbíráskodva kíván igazságot szerezni magának, azzal bizony a törvény egyenlő mércéje szerint egyforma következetességgel kell fellépni, és a bíróság előtt kell magát találnia.
Persze, nem ez a probléma megoldása. Ez a probléma tüneti kezelése, amire szükség van, és ennek megfelelően járt el a rendőrség Sajóbábonyban is. A probléma megoldása annak a gyűlölet- és félelemkeltő politikának a karanténba zárása, a demokrácia falain kívül helyezése lenne, amely ezt a helyzetet előállította, és persze annak a programnak a következetes folytatása, amely a közbiztonság valódi problémáira valódi, hatásos, törvényes választ képes adni.
Egyébként ma, Sajóbábony után két nappal úgy tűnik, minthogyha lennének pozitív jelek. A képviselő úr is utalt arra, mintha kezdene valamiféle konszenzus a demokratikus politikai erők között kibontakozni ebben a kérdésben. De az a kérésem, hogy ne legyünk nagyon rövid emlékezetűek. Ugyanaz a politikus, aki most ezeket az egyébként helyes mondatokat tegnap elmondta, néhány hónappal ezelőtt még nyilatkozatot adott ki, a romák által elkövetett bűncselekmények számának rohamos emelkedéséről elmélkedve. Tudjuk, ilyen statisztika nincs, és nem is lehet. Ugyanez a párt tüntetni hívott Kiskunlacházára, egy állítólag romák által elkövetett bűncselekmény miatt.
Szóval, a demokratikus politikai erőknek tudniuk kell, hogy hol a határ, és nemcsak akkor, amikor nagy a baj, hanem akkor is, amikor vélt vagy valóságos politikai érdekeikkel szemben kell állást foglalniuk. A kormány egyébként nagyon tudatosan folytatja azt a politikáját, ami a közbiztonság megerősítését szolgálja. Ez a büntető törvénykönyv határozott módosításától, a rendőrség megerősítésén keresztül a települési őrség létrehozásáig terjed.
Ezt az alkalmat szeretném felhasználni arra, hogy tájékoztassam az Országgyűlést és a közvéleményt, hogy a kormány módosította az egyes szabálysértésekről szóló rendeletét, új szabálysértési tényállást alkotva a feloszlatott társadalmi szervezet működtetésében való részvétel eddiginél határozottabb és következetesebb szankcionálása érdekében.
Bízom abban, hogy Magyarországon senki, de senki nem fogja követni a sajóbábonyi példát. Köszönöm. (Taps az MSZP soraiban.)
(8.40)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem