MOLNÁR LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

MOLNÁR LÁSZLÓ
MOLNÁR LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! Az egyes pénzügyi tárgyú törvények sokaságával foglalkozunk most. Egy rövid visszatekintést szeretnék adni, és indokolást ahhoz, hogy a szocialista képviselőcsoport miért tartja fontosnak ezt a törvénytervezetet.
Szeretném emlékeztetni a tisztelt Házat és a pénzügyi tárgyú törvényekkel foglalkozó képviselőinket, hogy az a folyamat, amivel most foglalkozik az Országgyűlés, az a Bázel II.-nek nevezett intézményrendszer, a Bázeli Bankfelügyelet ajánlása és ennek a második nagy csoportja. Itt azon törvénytervezetekből, amelyekkel az elmúlt hetekben foglalkoztunk, amely a 10996-11001. számozásig tart, ez itt a 11000-es tervezet, amiben a Ptk.-ba ültetés döntően technikai szabályait taglaljuk. De azért nem tudom elégszer mondani, és éppen ezért vállaltam ezt a hozzászólást is, hogy ennek kapcsán a közvélemény felé ismét jelezzük, hogy a magyar kormány elkötelezett abban, hogy a felügyelet ellenőrzési, felügyelési tevékenységét, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét megerősítse. Kísérletet tettünk arra, hogy az alkotmány módosításával egy olyan lehetőséget, egy magasabb szervezeti rendszerű, magasabb besorolású intézményt hozzunk létre, ez sajnos nem vált valóra, nem tudtuk a kétharmados szabályt egyedül megalkotni, az ellenzék képviselőinek a támogatására szükség lett volna ehhez.
Ez azt is jelenti, hogy a jogalkotási törvény változása nem a mi szándékaink szerint fog alakulni. Itt a polgári törvénykönyv módosítása ezért is kifejezetten szükségszerű.
Ebben a törvényben a hitelintézeti, a tőkepiaci, a biztosítás, viszontbiztosítás és a gépjármű-felelősségbiztosítás témaköre kerül előtérbe. Én a hitelintézeti törvénynek a garancia, zálog, egyéb szerződésbiztosító, mellékkötelmi oldalát szeretném megerősíteni, és felhívni a figyelmet arra, hogy ez a jövőben is lehetővé tesz mindenféle olyan mellékkötelezettség-vállalást a pénzintézetek részére, ami eddig a fő szolgáltatás mellett lehetővé vált, ugyanakkor ezt kiterjeszti egyéb pénzügyi szolgáltatókra, nemcsak bankoknak fogja ezt a lehetőséget biztosítani.
(11.50)
Ami a tőkepiaci törvény vonatkozásait illeti, ez más vonatkozásban is nyitva van, ezért az értékpapír- és a kölcsönügylet kérdésére hívnám fel a figyelmet, ez az új Ptk. szintén a változást hozza, és ezt át kell ültetnünk. Ami az elszámolóházi számlavezetés, alapkezelés, egyéb vonatkozást jelenti, itt már szóba került, itt is megjelent az elektronikus rendszer, még inkább szükségszerű a változtatás.
Hozzászólásom támogató és felhívás jellegű volt, a közvélemény számára elsősorban. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem