DR. OROSZ SÁNDOR

Teljes szövegű keresés

DR. OROSZ SÁNDOR
DR. OROSZ SÁNDOR (MSZP), a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Ígérem, hogy rövid leszek. Engedjenek meg néhány szót a beterjesztett törvényjavaslat előzményeiről és utána arról, hogy maga a törvényjavaslat mit tartalmaz.
Az előzményekről: közel egy évtizede annak, hogy 2000 januárjában Nagybányán átszakadt egy aranybánya zagytározójának a töltése, az ott tárolt hatalmas mennyiségű zaggyal együtt cianidvegyületek nagy mennyiségben kerültek az élővizekbe.
(17.40)
Az élővizekbe kerülvén tömeges élőlénypusztulást, halpusztulást okoztak, és csak a magyar katasztrófaelhárítás, vízügyi szervek ügyességén, hozzáértésén múlt, hogy Magyarországon sem okozott nagyobb katasztrófát. De aki visszaemlékszik, pontosan tudja, hogy a halállomány akkor gyakorlatilag kiveszett. Hála istennek, azóta ez a helyzet változott.
Tíz év telt el tehát a cianidszennyezés óta, azóta a kezdeti felháborodást követően nem sok minden történt. Tíz év elteltével magyar környezetvédő szervezetek kezdeményezték, hogy erre a helyzetre a Magyar Országgyűlés válaszoljon, reagáljon, hozzon egy törvényt, aminek értelmében Magyarországon ne lehessen bányászati tevékenység során cián-, cianidtechnológiát alkalmazni. Ez az, amit tartalmaz a beterjesztett törvényjavaslat. Miről is szól ez? Három dologról. Elsősorban a víz védelméről, másodsorban az Országgyűlés és a civilek közötti kapcsolat komolyságáról, harmadrészt pedig nemzetközi felelősségünkről.
A víz védelméről szólván: nagyon sok emberi tevékenység veszélyezteti az élet legfontosabb forrását, a vizet. Amit lehet, ezek közül korlátozni kell. Ezt teszi meg a törvényjavaslat. Magyarországon ismereteink szerint jelenleg ilyen technológiát egyébként nem alkalmaznak.
Említettem volt, hogy civil zöldszervezetek kezdeményezték ezt a törvényjavaslatot. Megkeresték valamennyi parlamenti pártot és parlamenten kívüli politikai erőt is. Teljes egyhangúsággal álltunk e mögé a kezdeményezés mögé, és örömünkre szolgált az is, hogy mind az Országgyűlés környezetvédelmi, mind pedig gazdasági bizottsága hasonlóképpen, hasonló egyhangúsággal döntött ebben az ügyben. Példa tehát ez a törvényjavaslat arra, hogy fontos ügyekben a döntéshozók hallgatnak az ügyekhez értő emberekre.
Ami pedig nemzetközi felelősségünket illeti, a tíz évvel ezelőtti ciánszennyezés következményeként Csehországban ezt a bányászati tevékenységet betiltották. Több kezdeményezés indult arra nézvést, hogy Európa-szerte tiltsák be ezt a technológiát, de mint tudjuk, létezik, mégpedig ugyancsak Romániában aranybánya-nyitási törekvés, ami ugyanezt a technológiát kívánja alkalmazni. Mi magunk többször kiálltunk amellett, a Magyar Köztársaság kormánya is, a parlamenti képviselők, Európai parlamenti képviselők, hogy ez a tevékenység ebben a formájában ne lehessen folytatható. Hitelünket nagymértékben tudja növelni, hogy ha már eddig nem, legalább a tizedik évfordulóra Magyarországnak olyan törvénye lesz, amelyik ezt a tevékenységet itt nálunk betiltja.
Megéltünk egy rossz példát. Az emberi felelőtlenség egy aranybányából kiindulva katasztrófát okozott. A tizedik évforduló legyen alkalom arra, hogy mutassunk példát Európának, és kérjük, várjuk el tőlük ugyanezt, és ezzel vizeinket védjük.
Tehát ne feledjék! Aranybányászatról van szó. Ne feledjék! Lehet, hogy az arany drága, de valódi értéke az életet adó víznek van. Védjük meg! Ehhez pedig arra kérem önöket, hogy fogadják el a beterjesztett törvényjavaslatot.
Köszönöm figyelmüket. (Szórványos taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem