DR. KÓKA JÁNOS

Teljes szövegű keresés

DR. KÓKA JÁNOS
DR. KÓKA JÁNOS (SZDSZ): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A 2009. év utolsó ülésnapján érdemes mérleget vonnunk, és azon is elgondolkoznunk, hogy a következő hónapokban mire érdemes készülnünk. Ha távirati stílusban kellene tájékoztatnunk szeretteinket arról, hogy mi történt 2009-ben, akkor a következőt írhatnánk. Gyurcsány harmadik verziójú költségvetése két hét alatt megbukott. Stop. Gyurcsány távozása után volt vagy két tucat miniszterelnök-jelölt. Stop. Végül Bajnai Gordon vállalta. Stop. Egyetlen program volt a ráció oldalán, Oszkóé és a Reformszövetségé. Stop. Nemzetközi szervezetek pénzügyi segítségével a kormány megállította Magyarországot a szakadék szélén. Stop. 1200 milliárddal beljebb vagyunk. Stop. A megélhetés mindenki számára nagyon nehéz, de a víz fölött maradtunk. Stop. 17 százalék lesz az adó. Stop. Sem a forinttól, sem a részvényektől nem kell most már szabadulnunk. Stop. Kampány lesz. Stop. Az MSZP és a Fidesz azonban ígéreteik alapján, egyedül vagy közösen könnyen tönkretehetik az eredményeket. Stop.
Ha nagyon röviden akarnánk megfogalmazni tehát, hogy milyen lépések történtek, illetve mikre számíthatunk, akkor ezt írnánk ebben a képzeletbeli táviratban. Kicsit bővebben elmondhatnánk azt, hogy lekerültünk a nemzetközi szégyenpadról, aminek két oka van: egyrészt, mert ezen a szégyenpadon az utóbbi hónapokban meglehetősen nagy lett a tolongás, másrészt, mert Magyarország sikerrel vette az akadályokat, alkalmazkodóképességből Magyarország jelesre vizsgázott. A kilátásaink most már stabilak, az államkötvények kockázati felára csökkent, Magyarország adósságkockázati besorolása hűen tükrözte azoknak a lépéseknek az eredményét, amit válságkezelésben a kormány megtett. A forint erősödött, a tőzsde magához tért, nem kell most már összeomlástól tartanunk, sőt a 2010 második felétől számított visszatérő növekedés eredményeit is ki fogjuk majd tudni használni.
Ebben az időszakban nagyon sok hiányérzetünk lehet. Fájóan hiányzik például az ügynökügy megoldása, a múlt megismerhetősége miatt a legfrissebb sajtóinformációk éppen holnapra tesznek ebben áttörést, amikor ezeknek a bizonyos mágnesszalagoknak a tartalma talán megismerhetővé válik. Fájóan hiányzik továbbá a párt- és kampányfinanszírozás megoldása a jövő tisztasága érdekében. Az látszik, hogy minden látszólagos törekvés ellenére a két párt nem tudott megállapodni abban, hogyan oldjuk meg a párt- és kampányfinanszírozás kérdését.
Veszélyek is leselkednek erre az átmeneti stabilitásra, tisztelt képviselőtársaim, hiszen minden további nélkül tönkre lehet tenni az elért eredményeket egy kis gazdasági populizmussal. A következő öt hónapban, a kampány időszakában nagy harcra lehet majd számítani, ahol a piacgazdaság és az öngondoskodás hívei csapnak majd össze az állami hatalom, az állami túlterjeszkedés híveivel. Ebben a versenyben várhatóan csak nagyon kevesen lesznek majd a piacgazdaság oldalán. A másik nagy veszély a politikai kartellezés, a demokráciát, a piaci versenyt elfojtó kétpárti összefogás, amely szintén nagy károkat okozhat. Sajtóinformációk szerint ilyen volt, és ilyen károkat kódol a jövőre nézve is a rádiógate-botrány az ORTT frekvenciapályázatát követően, és ilyen az is, hogy az Állami Számvevőszéknek annak ellenére nem sikerült elnököt találni, hogy a két párt láthatóan mindent megtett ennek érdekében a választóik felé, befelé azonban igyekeztek elszabotálni ezt.
Néhány szót szeretnék szólni arról, hogy milyen a nemzetközi megítélésünk ebben a helyzetben. Az Egyesült Államok kongresszusa éppen a minap ítélte el Magyarországot. Nézzük, hogy ugyanez a kongresszus kiket, mire szólított föl határozatban az idén! Az amerikai képviselőház januárban a Hamászt szólította fel a terrorcselekmények beszüntetésére, februárban Venezuelát a választások tisztaságára és a terrorszervezetek támogatásának megszüntetésére.
(14.00)
Márciusban Észak-Koreát a fegyverkorlátozás betartására, áprilisban Vietnamot a demokraták és a bloggerek bebörtönzése miatt ítélték el, Irán ellen pedig a júniusi elnökválasztás utáni megtorlás miatt hoztak hasonló határozatot, októberben pedig a madagaszkári államcsínyt ítélték el a képviselők. Ezek után joggal merülhet fel a kérdés, hogy az ilyen ügyek, mint a rádiógate, hová helyezik Magyarországot a világ politikai térképén.
Tisztelt Képviselőtársaim! Közös felelősségünk, hogy a kampány felé közeledve, majd a kampányban ennél egy kicsit jobb képet tudjunk mutatni (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) a nemzetközi közvélemény és a saját választóink felé.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps az SZDSZ soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem