GŐGÖS ZOLTÁN

Teljes szövegű keresés

GŐGÖS ZOLTÁN
GŐGÖS ZOLTÁN földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Frakcióvezető-helyettes Úr! Képviselő úr elmondta, hogy ez a törvény tíz évvel ezelőtt került elfogadásra, nagyjából tízévnyi előkészítő munka után, tehát egy elég hosszas és alapos munka után. De azt is elmondhatjuk, hogy magát a törvényt, illetve a végrehajtásával kapcsolatos összes rendelkezést az európai uniós csatlakozáskor szinte egy az egyben alkalmazhattuk, tehát már tíz évvel ezelőtt olyan jogszabályt készítettünk, ami minden körülmények között megfelel az európai uniós előírásoknak is. Képviselő úr arról is szólt, hogy számos jogszabály követte ennek a törvénynek a megalkotását. Azt gondolom, hogy ezek szinte az állattartás valamennyi területén, a haszonállattartástól a cirkuszi állatok megfelelő kezeléséig, sőt az állatkísérletek kapcsán elfogadott jogszabályok is ebbe az irányba mentek, hogy lehetőleg minden terület szabályozva legyen.
Amiről két-három mondatot szeretnék szólni, a haszonállatok ügye, hiszen beláthatjuk, hogy ez a legnagyobb tömegű állattartás, s talán a legnagyobb anyagi ráfordítást igényel a szabályok betartása. Próbálunk ezen a területen is olyan lépéseket tenni, hogy azokat a valós közvéleményigényeket, amelyek ezt kísérik, megfelelő módon tudjuk kezelni. Rengeteg olyan programot indítottunk el már az európai uniós csatlakozás előtt is, ami azt a célt szolgálta, hogy segítsük a gazdálkodókat ahhoz, hogy próbálják meg ezeket a kíméletesebb szabályozókat alkalmazni. Ugyanis azzal is tisztában kell lennünk, hogy nem minden ország - és általában az Európai Unión kívüli országok - foglalkozik ezekkel a kérdésekkel. És ha ehhez nem adunk valamilyen segítséget, akkor a saját termelőink óriási versenyhátrányt szenvedhetnek el. De azt gondolom, hogy az Európai Unió polgárainak, benne a magyar állampolgároknak is jogos elvárása, ha már adófizetői pénzből jövedelemkiegészítést adunk egy-egy ágazatnak, ami érinti az állattartást is, akkor megfelelő körülmények között végezzék ezt az tevékenységet.
Van egy speciális előírása az Európai Uniónak, a keresztmegfelelés szabálya, amely egy 19 szempontból álló szempontsor, amelynek a végrehajtásához köti az európai uniós támogatások folyósítását. Ebből 7 foglalkozik az állatvédelemmel, az állatjólét biztosításával. Azt hiszem, hogy amikor a törvényalkotók ezt a szabályt megalkották, nagyon jó úton indultak el, és erre építkezve az összes területet lehet megfelelő módon kezelni és természetesen megfelelő segítséget adni azoknak, akik ennek a törvénynek a mentén tudatosan végzik ezt a tevékenységet. Hiszen általában elmondhatjuk magunkról, hogy szeretjük az állatokat, de vannak nagyon rossz példák. Képviselő úr is említette, hogy nem veszik állatszámba őket; ezt általában az emberekre mondjuk, de időnként az állatok kapcsán is látunk nagyon elszomorító eseteket.
Úgy gondolom, hogy lassan aktuális lehet ennek a törvénynek a felülvizsgálata is, hiszen elég régi jogszabály, és tervezzük is az adott helyzethez való korrekcióját. Igaz, volt már egy korrekció, amely a büntető törvénykönyvben jelenített meg sokkal szigorúbb szabályozásokat, de egy tízéves jogszabályt mindenképpen át kell tekintenünk. Erre is jó volt ez a felvetés, és egy ilyen típusú közös gondolkodásra kérném a parlamenti pártokat, a parlament képviselőit, hogy nézzük ezt át. Ezt mi elkezdtük, de jó lenne, hasonlóan a tíz évvel ezelőtti történethez, konszenzussal, egy jó minőségű jogszabály-korrekcióval előállni még ebben az évben.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem