DR. LAMPERTH MÓNIKA

Teljes szövegű keresés

DR. LAMPERTH MÓNIKA
DR. LAMPERTH MÓNIKA szociális és munkaügyi miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Az az erőfeszítés, amit a Magyar Országgyűlés, a magyar kormány és a roma civil szervezetek közösen tettek annak érdekében, hogy legyen egy egységes roma integráció évtized program stratégiai terve, az egy nagyon fontos közös erőfeszítés volt. Képviselő úr is beszélt arról, hogy ebben az elszánásban nagy volt az egyetértés, az Országgyűlés ellenszavazat és tartózkodás nélkül fogadta el ezt a tervet. És amit én ugyancsak fontosnak tartok, hogy a kétéves cselekvési tervet is hosszú időn keresztül valamennyi roma civil szervezettel egyeztetve tudtuk a kormány asztalára tenni, mert a célok és az eszközök kijelölésében kell hogy legyen egység és egyetértés annak érdekében, hogy a megvalósítás eredményes és sikeres legyen. Tehát ha képviselő úr azt a gondolatot akarja hangsúlyozni a napirend előtti hozzászólásában, hogy fontos, hogy legyen egységes elhatározás, és fontos az, hogy lássuk mindannyian, hogy nagyon sok tennivalónk van, ebben egyetértünk.
A kormányra is mondott kritikus mondatokat. Azt kell mondjam, hogy a végrehajtásban azok a kritikai mondatok, amelyek elhangzottak, hogy nem történt semmi, nem felelnek meg a valóságnak, mert nagyon sok olyan program indult el, ami vagy célzottan a romák számára elindított program, vagy a hasonló élethelyzetben lévő emberek számára elindított integrált program, tehát nemcsak a romák vehetnek részt ebben, hanem részt vehetnek mindazok, akik alacsony iskolai végzettségűek, akik szegénységben élnek, akik hátrányos helyzetű térségben élnek, merthogy hasonló élethelyzetben vannak, mint abban a térségben a szegény cigány családok.
Mind a kétfajta programnak, a célzott romaprogramnak is és az integrált programoknak is megvan az értelme és megvan a haszna. Hadd mondjak erre egy példát, képviselő úr! Mélyen egyetértek azzal a gondolatával, hogy a gyerekek iskoláztatása kulcskérdés. Van az Útravaló-ösztöndíjprogram, ami egy integrált program, cigányok és nem cigányok is részt vehetnek benne, akik olyan élethelyzetben vannak és a rászorultságuk megfelel a feltételeknek, és van a roma tanulók ösztöndíjprogramja, ami kifejezetten a roma gyerekeket célozza. Tehát integrált programok és a romáknak célzott programok egyaránt vannak. Igaz ez a gazdaságfejlesztésre, és igaz ez más oktatási, szociális, egészségügyi programokra is.
Amit én nagyon fontosnak tartok: mondott egy gondolatot, hogy kilátástalan helyzetben érzik magukat. Igen, azt gondolom, ez lenne a legfontosabb, amin tudjunk változtatni, hogy azok a cigány gyerekek, akik ma olyan családban élnek, ahol a szülők munkanélküliek, legyenek ösztönözve és kapjanak segítséget arra nézve, hogy iskolát végezzenek, hogy szakmát tanuljanak, hogy olyan lehetőséget lássanak maguk előtt, ami kiutat jelent egy reménytelen és kilátástalan helyzetből.
Az elkövetkezendőkben az Országgyűlés egy vitanapot tart. Azt gondolom, hogy a munkához jutás, a foglalkoztatásösztönzés keretében itt majd jó néhány olyan kormányzati szándékot és megvalósítandó célkitűzést be tudunk mutatni, amihez reményeink szerint ön is és önök is tudnak csatlakozni.
Hadd menjek vissza még az évtizedprogramhoz! A roma integráció évtized program négy területen tűzi ki maga elé azt, hogy segítse a romák társadalmi integrációját, és érdemi előrelépés legyen. Ez az egészségügy, az oktatás, a lakhatás és a munka. Mind a négy területen elkészültek a programok, és van, ahol már elindult a végrehajtás, mert már lehet pályázni a programra, és van, ami előtt állunk. Hogy ez egy jól megfogalmazott program volt, hadd mutassam be önnek és a nyilvánosságnak is, hogy 2008-ban a rotterdami székhelyű “Egységben az erő” alapítvány Magyarországnak és a magyar kormánynak juttatta el az ez évi kitüntetését, elismerve azt a közös erőfeszítést, amit a roma integráció érdekében tettünk. Azt gondolom, hogy ez eredmény, és jó alapot jelent ahhoz, hogy érdemi előrelépéseket tudjunk tenni a romák társadalmi integrációja érdekében.
Szeretnék még egy információt megosztani önökkel. A hét végén Párizsban tárgyaltam francia kollégámmal, és ő biztosított arról, hogy az elkövetkezendő fél évben, a francia európai uniós elnökség időszaka alatt Franciaország támogatni fogja azt a magyar kezdeményezést, amely szerint mi azt szeretnénk, hogy az Európai Unió is készítsen európai roma stratégiát. Én azt gondolom, hogy ez egy jó hír, jó esélyt ad arra, hogy Magyarországon is és egész Európában is érdemi lépéseket tudjunk tenni a romák társadalmi integrációja érdekében.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem