DR. SPIÁK IBOLYA

Teljes szövegű keresés

DR. SPIÁK IBOLYA
DR. SPIÁK IBOLYA (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Békés megyében megdöbbenéssel értesültek arról az emberek, hogy harminc településen megszüntették a mozgó szakorvosi szolgálatot. Az ok egyértelmű: pénz- és orvoshiány.
(17.20)
A forráskivonások miatt nincs elég pénzük az önkormányzatoknak, nincs pénze a megyei kórháznak sem, az OEP-finanszírozás pedig nem fedezi a költségeket, elégtelen a működési feltételek biztosítására. A mobil szakrendelés keretében hetente egy-egy napon gyermek- és nőgyógyászati szakrendelés működött a településeken.
Mi fog történni most az amúgy is hátrányos helyzetű térségben? A szülők nehezebben, sőt esetenként egyáltalán nem tudják megoldani a 20-30 kilométeres utazást a gyermekorvoshoz. Gondoljanak bele: autó nélkül, kisgyermekkel egy órát utazni, mindezt azért, mert megszüntették a mobil szakellátást. Ugyanez a helyzet a nőgyógyászati vizsgálatok esetében is, kevesebben fognak orvoshoz fordulni, miközben tudjuk, milyen szomorú statisztikai adatainak vannak például a méhnyakrákszűrés tekintetében. Az ellátás megszüntetése tehát nemcsak a gyógyítás, de a megelőzés szempontjából is aggályos.
Tisztelt Miniszter Úr! Hol itt a sokat hangoztatott esélyegyenlőség? Az egyik érintett település polgármestere szerint a mozgó szakorvosi szolgálat megszűnése olyan, mint egy büntetés. Egyetértek vele, és kérdezem: miért büntetik az amúgy is hátrányos helyzetű békési kistelepüléseket azzal, hogy az elégtelen működési feltételek miatt megszűnik a mozgó szakorvosi szolgálat? Nem gondolják, hogy ez a betegek gyógyítása és a megelőzés szempontjából is veszélyes lépés?
Várom megtisztelő válaszát. (Taps a Fidesz és a KDNP soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem