DR. VAS JÁNOS

Teljes szövegű keresés

DR. VAS JÁNOS
DR. VAS JÁNOS (MDF): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Képviselőtársaim! Én sokkal pragmatikusabb kérdésekben gondolkozom. A kialakult vitában a következő kérdések fogalmazódtak meg bennem, és ha bárki tud válaszolni rájuk, azt szívesen veszem, mert ezek foglalkoztatják az embereket. Az, hogy fizetni kell a diplomáért, vagy nem kell fizetni, megígérte vagy nem ígérte meg, teljesen indifferens. Egy dolog van, hogy ha az emberek fizetnek valamiért, vagy úgy gondolják, hogy hozzá kell járulniuk a képzési költségekhez, akkor kapnak-e többletet. Tehát ha fizetni kell valakinek a diplomáért, meg fogja-e kapni azt a plusztudást, amivel neki biztosan lesz állása.
Tisztelt kormánypárti képviselőtársaim, tisztelt államtitkár úr, van-e garancia arra, hogy a befizetett többletköltséget nem az intézmény finanszírozására fogják fordítani az egyetemek? Van-e garancia arra, hogy ha kifizetik a diplomát ezek az emberek, tíz év múlva lesz-e munkájuk mint pedagógusnak vagy genetikusnak? És van-e arra valamilyen garancia, hogy ha sokat fizetek a diplomáért, jó tudást vásárolok meg, akkor Magyarországon vagy bárhol a világon el tudok helyezkedni? Úgy gondolom, hogy ezeket a válaszokat egyáltalán nem adják meg az embereknek.
Most nyilvánvalóan mindenkit az érdekel, hogy kell-e fizetni a diplomáért, vagy sem, mert jelen pillanatban úgy érzik az emberek, hogy fölöslegesen fizetnek többletet, nem kapnak plusztudást, nem lesz ezáltal biztosan munkahelyük, mert jelen pillanatban a kormánynak nincs összhangja az oktatási reform keretében meg a munkahelyteremtés keretében, mert ma Magyarországon hiába van valakinek diplomája, hiába van általa gondolt jó diplomája, az nem garancia arra, hogy állást kapjon. Ma az oktatási reform keretében elvonják a pénzt, de a másik oldalon nem arra fordítják, hogy új munkahelyeket teremtsenek. Például megszüntették a köztisztviselői életpályamodellt, ami nagyon sok diplomásnak lehetőséget biztosított volna arra, hogy a diplomáját holtodiglan kamatoztassa.
Köszönöm szépen a szót. (Taps az MDF soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem