DR. PÓSÁN LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

DR. PÓSÁN LÁSZLÓ
DR. PÓSÁN LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm. Egy rövid megjegyzést engedjenek meg nekem, tisztelt képviselőtársaim. Igaza van Tatai képviselő úrnak, hogy a hátrányos helyzetűek alacsony arányt képviselnek a felsőoktatásban, ez igaz. Viszont önmagában ez a tény nem ok arra, hogy a felsőoktatásban jelenleg tanuló - és vélhetően a jövőben is oda bejutni szándékozó - hallgatók nagyobb többsége, akik többnyire bérből és fizetésből élő családok gyermekei, kiszoruljanak onnan. Tudniillik, ha a mai átlagfizetéseket alapul vesszük, akkor bizony azt kell mondani, hogy nagyon kevés család fogja tudni megengedni magának a tandíjak kifizetését.
Forrásbővülésről beszélt Szabó Zoltán. Képviselő úr, ezt már oly sokszor hallottuk, hogy gyakorlatilag önökön kívül ezt már senki nem hiszi el. Szeretném látni majd, hogy ez valóban így van, de ezt az elmúlt öt évben is oly sokszor hallottuk, és mindig az ellenkezője következett be. Volt a Draskovics-féle megszorítás, voltak elbocsátások a felsőoktatásból is, nem is kis létszámban. Úgyhogy lehetne a példákat sorolni. Ezt megelőzően önök mindig újra és újra azt mondták, hogy forrásbővülés, az aztán dögivel! Dől a pénz! Csak nem tudtuk, hogy hova, de hogy a felsőoktatásba nem ment, vagy ha igen, akkor nem tudjuk, hova tűnt, mert az bizony állások megszűnésével, leépítésekkel járt együtt. Úgyhogy minden ilyen megjegyzés sajnos pontosan az ellenkező hatást éri el: elkezdenek félni a felsőoktatási intézmények. Forrásbővülés címszónál tartani lehet attól, hogy bizony nagy probléma van.
Arató államtitkár úrnak csak nagyon röviden hadd mondjam, hogy a felvételit is valamikor törvény írta elő. Tehát az államnak, a fenntartónak a bemeneteli-kimeneteli követelmények meghatározásához joga van. Az alkotmány és a felsőoktatási autonómia azt tartalmazza, hogy a képzés belső tartalmában, szervezetében és így tovább van az intézményeknek autonómiája. Amiről én beszéltem, az pont ez, hogy a doktori képzés a bolognai folyamaton belül a képzés szerves része, nem a bemeneteli, nem a kimeneteli követelményekhez tartozik, hanem annak az autonómiának a része. Amikor azt mondtam, hogy alkotmányos aggályok vannak, hogy ebbe akar belenyúlni, az erre vonatkozik. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem