DR. VERES JÁNOS

Teljes szövegű keresés

DR. VERES JÁNOS
DR. VERES JÁNOS pénzügyminiszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Miután három kérdést érintett a kérdésében, ezért szeretném kijelenteni, téves az a megállapítása, hogy az utolsó három hónap legalacsonyabb ára lett volna az az ár, amikor az értékesítés történt, hiszen ha megnézi a részvényár alakulását, akkor azt láthatja, hogy például augusztus 19-én 2 ezer forint alatti ára volt a részvénynek a tőzsdén.
A második, amit megemlített, az az amerikai jelzálogpiaci válság s a többi. Látható, hogy az amerikai válságnak ilyen tekintetben az európai jelzálogpiacra nincs érdemi hatása, hiszen pontosan megítélték a szakértők azt, hogy nem tekintik összefüggésben lévőnek a magyarországi jelzálogpiacot és az amerikai jelzálogpiacot egymással.
A harmadik kérdésére a válasz pedig úgy szól, képviselő úr, miután több mint tíz magyarországi intézményi befektető vásárolt a részvényekből a jegyzés során, a magyarországi intézményi befektetők mögött magyarországi magánszemélyek vannak, így a magyarországi magánszemélyek is ezen intézménybefektetőkön keresztül hozzájutnak ehhez a részvénycsomaghoz, pontosabban: a részvénycsomag valamilyen részéhez.
Összességében: ha egy más típusú privatizációval, egy más típusú értékesítéssel magyarországi magánszemélyek számára lehetővé tett értékesítés következett volna be, a szakértői elemzések azt mutatták, hogy számottevően nagyobb költséggel és alacsonyabb árfolyammal lehetett volna értékesíteni, mint ahogy ez ezzel a tranzakcióval történt. Ezt egyébként az ön által ismert szakemberek is alapvetően visszaigazolták azt követően, miután az értékesítés megtörténte után minősítették és értékelték az értékesítés szakmai tartalmát. Ezért azt gondolom, hogy az állam mint eladó érdekében ez a döntés állt, ilyen módon lehetett maximalizálni az árbevételt abból a részvénycsomagból, amivel az állam rendelkezett.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem