GŐGÖS ZOLTÁN

Teljes szövegű keresés

GŐGÖS ZOLTÁN
GŐGÖS ZOLTÁN földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az én kapcsolatom az állatorvosokkal elég régi, hiszen annak idején gyerekként komoly állattartásban volt részünk. Érdekes világ volt ez akkor is. Apám 28 évig volt egy szövetkezet elnöke, anyám meg ott dolgozott mint segédmunkás, ők mindenkinek Pista bácsi meg Ilonka néni voltak, az állatorvos pedig doktor úr, a felesége meg nagyságos asszony. De ez már akkor is egy külön világ volt, és nem vontam én le ebből semmilyen következtetést. Nagyon sokat segítettem nekik, kitűnő kapcsolatom volt az akkori állatorvossal, sőt a főállatorvosunkkal is, akivel volt egy érdekes beszélgetésünk. Amikor egy disznót boncolt, azt mondta, hogy na, gépész, ezt csináld utánam, én meg mondtam neki, hogy rakd össze, és indítsd el újra, mert nekünk meg ez a dolgunk. Tehát van egy ilyenfajta bekódolt csipkelődés, ezt én jól tudom.
Amikor kasztot mondtam, akkor arra gondoltam, hogy ők nagyon össze tudnak zárni, amikor valamilyen külső hatás éri őket, de óriási vitában vannak egymással, aminek alapvetően az az oka, hogy a rendszerben az állatállomány-csökkenést nem követte az ezzel foglalkozó szakemberek csökkenése. Ennek nyilván vannak olyan okai is, hogy magasabbak lettek a feladatok, de azért azt lássuk be, hogy egy 10 milliós sertésállomány és egy nagyon komoly kisüzemi állattartás mellett más volt a helyzet. Hogy ez miért szűnt meg 1990 után, arról megint csak beszélgethetnénk, az akkori integrátorok, nagyüzemek megszűnéséről, a piacvesztésről, ami főleg a keleti piacokat érintette, és ennek voltak politikai okai is. De ez egy hosszú folyamat.
Azt is tudom, hogy a hatósági és a köztestületi tag állatorvosok egymással is folyamatos konfliktusban vannak. Ez egy örök konfliktus, és most megpróbálunk olyan jogszabályi környezetet teremteni, amellyel azt a kettősséget kizárjuk, hogy ha valaki hatósági feladatokat lát el, az ne nagyon láthasson el magántevékenységet még más körzetekben sem, mert azt gondolom, hogy ez sem egészséges. Nagyon sok visszajelzés érkezik egyéb állatorvosi körökből ennek kapcsán.
Az MGSZH-val kapcsolatban annyit szeretnék mondani, hogy az ottani létszámkorrekciókat - nekünk 1700 fős létszámleépítési előírásunk volt egy kormányhatározatban - kétszer módosítottuk, egyszer az állategészségügyet érintően kétszáz fővel korrigáltuk, és nem kerültek elbocsátásra. Ez a madárinfluenzával és a hozzá kapcsolódó élelmiszer-biztonsági ügyekkel lett indokolva, és el is fogadta a kormány, hogy mi ezt az állományt megtartjuk. És volt egy másik létszámkorrekció is, amely alapvetően a falugazdászokat érintette volna, de egy háromszáz fős leépítési kötelezettségünk megszűnt egy másik kormánydöntéssel, miután nagyon komoly uniós szabályváltozások következnek be, és azt mondtuk, hogy az erre való felkészülés komoly szakemberigénnyel jár.
Továbbra is azt gondolom, hogy ennek az egész szakigazgatási hivatalnak az a dolga, hogy Magyarországon egészséges élelmiszer legyen. Ez a dolga a növényorvosnak, az állatorvosnak és a falugazdásznak, amikor ellenőrzi a rendszert, hogy tényleg úgy végzik-e a talajművelést, olyan vegyszereket használnak-e, amilyeneket kell. Ez komplex feladat, és ennek egy szelete az élelmiszer-biztonság.
Egyébként azt gondolom, helyesen döntött a kormány akkor, amikor azt mondta, hogy ennek a 80 százalékát felügyelő szereplőjét választja ennek a vezetőjének. Egy ilyen kormányhatározat született, sőt az ezzel kapcsolatos törvénymódosításra is sor került. És nem mi mondtuk azt, képviselő úr, hogy néz ki az, hogy gumicsizmás állatorvosok járkálnak az éttermekben. Ezek a vélemények más körökből jöttek, és mi azzal számoltunk, hogy ők igenis kitűnő szakemberek, és élelmiszer-higiénikus képzés például csak az állatorvosi egyetemen van. Ez tehát nemcsak egy kifejezetten állatokkal foglalkozó kör, hanem ennél sokkal szélesebb.
Mi kialakítottunk egy rendszert, azonban azt nem szeretnénk, ha ebben a rendszerben lévő egy szereplő folyamatosan kritizálná azt. Mi minden kritikára nyitottak vagyunk. Az új törvény - amit most fogunk behozni - végrehajtása kapcsán fogunk olyan rendszerbeli korrekciókat tenni, hogy a szakmai irányítás közvetlenebb és egyenesebb legyen, de szeretném jelezni, hogy vannak a sokat szidott megyei főigazgatók között állatorvosok is, ugyanis senkinek nincs önálló funkciója, hanem egy részterületért is felelős, amit képviselő úr is pontosan tud.
A másik, hogy az 1500 fős központi létszám korábban 2300 fő volt. Valóban nagynak tűnik egy 4000 fős szervezetben az, hogy 1500-an Budapesten vagy közvetlen környezetében dolgoznak, de eddig sokkal többen dolgoztak. A rendszert 6 százalékos létszámkorrekció érintette, a központot pedig 18. Nem gondolom tehát, hogy mi csak az állatorvosokat küldtük el, mert ez abszolút nem így van. Egyébként nekem semmi bajom velük. Nekünk egyetlenegy dolgunk van, hogy ezt a rendszert normálisan működtessük, és ebben kérem az együttműködést. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem