PETTKÓ ANDRÁS

Teljes szövegű keresés

PETTKÓ ANDRÁS
PETTKÓ ANDRÁS (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! A Gegesy Ferenc képviselőtársam által elmondottakhoz szeretnék egy gondolatot hozzátenni, főleg azért, mert ő a Szabad Demokraták Szövetsége nevében beszélt, és ez volt az a frakció, amelyik néhány hónappal ezelőtt felvetette azt a problémát, hogy az 1 százalékos kampány kapcsán van több olyan egyesület, ahol esetleges visszaélés lehet; Gusztos Péter képviselő úr volt az, aki egy nagyobb egyesület példáját hozta fel. Ha megnézzük a most élő törvényt, és megnézzük a benyújtott törvényjavaslatot - én próbáltam megoldást keresni, de sajnos nem találtam rá -: az Állami Számvevőszék részére nem írja elő csak a szúrópróbaszerű ellenőrzést.
Én azt gondoltam, hogy az SZDSZ képviselőcsoportja talán be fog nyújtani egy olyan módosítási javaslatot - lehet, hogy nem ehhez a törvényhez, hanem az ÁSZ-törvényhez -, amiben az Állami Számvevőszéket köteleznénk arra, hogy aki éves szinten, mondjuk, 5 millió forintnál több 1 százalékos felajánlást kap, vagy öt év alatt 3 millió forintnál többet - az összegen persze lehet vitatkozni, én azt gondolom, az elven nem -, azt az Állami Számvevőszék ne szúrópróbaszerűen ellenőrizze, hanem kötelezően történjen meg az ellenőrzése. Hiszen néhány tízezer forintot vagy egy-két százezer forintot nyerő egyesület esetében a visszaélésekre és a pénz elköltésére, akár jó, akár rossz helyre való elköltésére kisebb az esély, mint ha valaki éves szinten 3-5-7 vagy 10 millió forintot nyer. Ezeket az egyesületeket igenis ellenőrizni szükséges, pontosan azért is, mert ezt az 1 százalékos rendszert a kis szervezetek érdekében hoztuk létre, és a kis szervezeteket védjük ezzel. Persze, az ÁSZ ettől függetlenül szúrópróbaszerűen ellenőrizhetne, de akik nagy mennyiségű pénzt nyernek, azokat igenis, azt gondolom, nem szúrópróbaszerűen ellenőrizni volna szükséges.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem