ÁGH PÉTER

Teljes szövegű keresés

ÁGH PÉTER
ÁGH PÉTER (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Az idő előrehaladtára való tekintettel megpróbálok rövid lenni. Több indítvány is érkezett a jelentéshez, ezzel kapcsolatban pár kérdést szeretnék feltenni a tárca képviseletében jelen lévő államtitkár úrhoz.
Szóba kerül a nemzeti ifjúsági stratégia, szóba kerül az Ifjúság 2008 című kutatás indítványozása. A nemzeti ifjúsági stratégiáról nem most hallunk először. Ennek a stratégiának az óhaja már felmerült több évvel ezelőtt is, és először Jánosi György minisztersége alatt kezdődött egyfajta átfogó munka ennek kidolgozása érdekében, és Török Zsolt, aki az egyik beterjesztője ennek az indítványnak, 2003-ban az egyik parlamenti felszólalásában arról beszélt, hogy abban az évben már megszülethet ez a bizonyos stratégia.
2007 van, a Magyar Szocialista Párt frakciója most ismét benyújtotta a javaslatát, hogy készüljön el ez a stratégia. Kérdezem én, mi történt az elmúlt öt évben. Mi történt, főleg annak a függvényében, hogy ez a stratégia még Gyurcsány Ferenc ifjúsági és sportminisztersége alatt is készülőben volt, hiszen például behívták mind a négy parlamenti párt ifjúsági szervezetének a vezetőit, hogy megbeszélést kezdeményezzenek ennek a kidolgozásáról. Ennek ellenére mégis eltelt jó pár év, és azt gondolom, hogy ennek a stratégiának a szükségessége mindenképpen indokolt, és mindenképpen fontos, hogy beszéljünk róla.
De mi történt az elmúlt öt évben? Miért nem készült ez el? Miért most áll elő vele a Magyar Szocialista Párt, mintha feltalálta volna a spanyolviaszt, hiszen már öt éve elvileg ők ezt minisztériumi szinten készítik? Arról is olvastam az elmúlt évek összesítői alapján, hogy ebbe még különböző európai uniós szakértőket is bevontak. Tehát látszódott az a munka, hogy ez történik, és egyszerűen érthetetlen számomra, hogy akkor az elmúlt öt évben miért nem történt semmi, miért most kell ismét ezt benyújtani, hiszen ennek már itt kellene lennie az asztalunkon.
Szintén ilyen - és ezt már az én kapcsolódó módosító indítványom tartalmazza -, hogy az Országgyűlés végre foglalkozzon az ifjúsági törvénnyel. Az ifjúsági törvény megint csak egy ilyen hosszú utat járt be az előző ciklusban, annak idején nagyon sokszor szóba került, és ha jól emlékszem, akkor talán az előző ciklus működésének a végén a kormány el is fogadta, de az országgyűlési választások miatt a parlamentnek már benyújtani nem tudta.
Mindenképpen szükségesnek tartom, hogy az ifjúsági törvényt végre fogadja el az Országgyűlés, a kormány ennek érdekében tegye meg a határozatijavaslat-tervezetét, hiszen ez is egy szükséges törvény, azt gondolom. S amikor az általános vitában beszéltünk a jelentésről, akkor is szóba hoztam azt a bizonyos civil jelentést, amely szintén szorgalmazza ennek a törvénynek az elfogadását és a Ház általi megtárgyalását.
Tehát államtitkár urat arra szeretném kérni, hogy ha tud itt a részletes vita kapcsán tájékoztatást adni arról, hogy az elmúlt öt évben miért nem történt meg ennek a sokszor, sokat idézett nemzeti ifjúsági stratégiának a valós kidolgozása és benyújtása a tisztelt Ház elé, akkor arról világosítson fel minket, és arról is, hogy az ifjúsági törvényt szándékozik-e beterjeszteni a kormány, van-e ilyen terve, főleg annak függvényében, hogy, mint mondom, az előző kormány ezt már tárgyalta, és állítólag el is fogadta. Ha pedig nem, én a módosító javaslatomban mindenképpen arra teszek indítványt, hogy ezt 2008. szeptember 1-jéig tegye meg, foglalkozzunk ezzel, és legyen végre Magyarországnak egy ifjúsági törvénye, összhangban a már-már megvalósult európai uniós irányelvekkel és az elfogadott törvényekkel.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem