PETTKÓ ANDRÁS

Teljes szövegű keresés

PETTKÓ ANDRÁS
PETTKÓ ANDRÁS (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Gusztos Péter képviselőtársam nem vett részt azon az ötpárti egyeztetésen, így nem ismerheti a Magyar Demokrata Fórum ez irányú elképzeléseit. Tisztelt képviselő úr, 1988 vagy 1990 óta Magyarországon több tízezer civil szervezet és alapítvány jött létre, nagyon helyesen. Ma, ha megnézzük a bírósági számot, akkor 73-74 ezer civil szervezetről és alapítványról tudunk körülbelül. Ha bemegyünk a KSH-ba, akkor azok a civil szervezetek és alapítványok, amelyek évente a KSH-nak beszámolnak vagy elküldik a papírjukat, ez már olyan 40-45 ezer. Pedig erre is törvény kötelezi őket, hogy el kellene küldeni a KSH-nak minden évben a statisztikai adatokat, természetesen ezeket utána megsemmisítik.
Mindannyian nagyon jól tudjuk, hogy van egy csomó olyan iskolai vagy óvodai alapítvány és egyesület, vagy olyanok, amelyeket az elmúlt 6-8-10 évben hoztak létre, amelyek már kiüresedtek, nem működtek, nincsenek is vezetőik, nincsenek is tagjaik. Azt gondolom, egy egyszeri olyan jogszabály-módosításra volna szükség, ami például arról szólna, hogy minden egyes alapítvány és egyesület legfőbb döntéshozó szerve közgyűlésének a papírját be kellene nyújtani, mondjuk, a bírósághoz. Erre, mondjuk, adnánk egy évet. Az a civil egyesület vagy alapítvány, amely egy éven belül nem hívja össze a legfőbb döntéshozó testületét, az szerintem egészen egyszerűen nem működik. Ha ezt végrehajtjuk, akkor állítom, Magyarországon 2-3 ezer vagy akár 5 ezer alapítvány és egyesület ez alapján meg fog szűnni. Természetesen ez nem korlátozza azon emberek jogait, akik, ha akarják, esetleg újra el tudják ezt indítani. Azt gondolom, ez fontos változtatás lenne, ugyanúgy, mint a cégek esetében ilyet már megcsináltunk, ezt a Magyar Országgyűlés simán meg tudja tenni, amennyiben erre szándék és akarat van. Köszönöm szépen. Egyszeri alkalomról van szó.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem