DR. RÉPÁSSY RÓBERT

Teljes szövegű keresés

DR. RÉPÁSSY RÓBERT
DR. RÉPÁSSY RÓBERT (Fidesz): Tisztelt Képviselőtársaim! Érdeklődve hallgatom a vitájukat, bár hadd jegyezzem meg, hogy ennek nem sok köze van az előttünk lévő törvényjavaslathoz, de nagyon érdekes a vitájuk, és ha megengedik, én is beleszólnék a vitájukba.
Azt szeretném mondani, hogy egyfelől igaza van Gusztos Péternek, hogy tulajdonképpen kit zavarnak ezek a tetszhalott egyesületek, de abban meg igaza van Pettkó Andrásnak, hogy ezek nem törvényszerűen, tehát törvényellenesen működnek, hiszen nem működnek. A törvény vagy a saját alapszabály előírja, hogy például milyen időnként kell összehívni a legfőbb döntéshozó testületet, előírja például a tisztségviselők megújításának a szükségességét. Töredelmesen bevallom, hogy én például sok-sok évvel ezelőtt alelnöke lettem egy sportklubnak, és megmondom őszintén, az elmúlt öt évben semmiféle értesítést nem kaptam arról, hogy például összeült volna ez az egyesület. Ezek kiszűrésére valóban jó megoldás az, amit Pettkó András mond, hogy mondjuk, a legfőbb döntéshozó szervüknek, például a taggyűlésüknek a jegyzőkönyvét, tehát nem egy rendkívüli ülés összehívását követelné meg a törvényhozás, hanem csak azt, hogy a soron következő ülésük jegyzőkönyvét küldjék be; hogyha nem küldik be, akkor valóban törölhetik a nyilvántartásból.
Azért azt hadd szögezzem le, az, hogy ilyen módon törvénysértésben vannak ezek a jogi személyek, alapítványok és egyesületek, azért az a mi felelősségünk, hogy valami olyan nyilvántartási rendszer legyen, ahol ki lehet szűrni ezt a törvénysértő állapotot. Önök is sejthetik, hogy egy ilyen, évek óta nem működő alapítványra vagy egyesületre vajon a törvényességi felügyeletet ellátó ügyészségnek vagy bíróságnak miért nincs rátekintése, vagy miért nem szólítják fel, hogy üljenek össze. Érdekes, egyes egyesületeket felszólítanak, másokat meg évek óta hagynak ebben a törvénysértő állapotban lenni. Ezt megoldani egy törvényhozási feladat lenne, valóban.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem