DR. VADAI ÁGNES

Teljes szövegű keresés

DR. VADAI ÁGNES
DR. VADAI ÁGNES honvédelmi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Elnök Asszony! Csodálkozva figyelem az elmúlt hetek vadászrepülőgépekkel kapcsolatos parlamenti és médiahakniját. Azt gondolom, elnök asszony, rögzíteni kellene azt a tényt, hogy a szerződés megkötésekor ön a Magyar Köztársaság igazságügy-minisztere volt. Előkelő idegenként és kívülállóként próbálja a teljes magyar politikai elitet lejáratni, miközben ön éppen úgy részese volt a 2001-es döntéshozatali folyamatnak, mint bárki más, aki akkor a kormányzatban ült. (Taps a kormánypárti oldalon.)
Tisztelt Elnök Asszony! Hol volt ez a sürgető, számon kérő hang, amikor arra kellett volna figyelmeztetnie a kormányban ülő minisztereket és államtitkárokat, hogy ne a nemzetbiztonsági kabinet ülésén döntsék el a beszerzést? Rögzítsük, elnök asszony, hogy önnek igaza van: a haditechnikai beszerzések, így a vadászrepülőgépek beszerzése is szakmai kérdés. Szeretnénk megtudni - s egészen biztosan lesz majd erre valamikor válasz -, hogy miért a szakma ellenében választották ki azt a vadászrepülőgépet. Elnök asszony pontosan tudja, hogy a Honvédelmi Minisztérium, amely e tekintetben leginkább a szakmának számít, az F16-os vadászrepülőgépek beszerzését támogatta.
Hiányoltam a sürgető hangnemet akkor is, elnök asszony, amikor arról kellett volna a kormányban ülő képviselőkkel beszélni, hogy szabályos eljárás keretében legyen a beszerzés. De ha már nem volt szabályos a beszerzési eljárás, akkor legalább menet közben nem kellett volna szabályokat módosítani, mert az a legkevésbé tekinthető jogállami módszernek.
Elnök asszonynak akkor is szólnia kellett volna igazságügy-miniszterként, amikor meglehetős gyorsasággal kötötték meg ezt a szerződést. Elnök asszony, Magyarországon egy lakásvásárlási szerződést nem kötnek meg olyan rövid idő alatt, ahogy szeptembertől decemberig sikerült eljutni egy több milliárd forintos haditechnikai eszköz beszerzése esetében.
S végül hiányoltam elnök asszonynak ezt a sürgető hangnemét akkor is, amikor a szerződést pontosan kellett volna megkötni. Hiányoztak, elnök asszony, a szerződéskötéssel kapcsolatos olyan apró, ámde a Honvédelmi Minisztérium büdzséjét meglehetősen terhelő tételek, mint az áfafizetési kötelezettség.
Én pontosan értem, elnök asszony, hogy kell téma, amivel a magyar politikai elit nagyobb és kisebb pártjait le lehet járatni. D szerintem azt kellett volna tennie, elnök asszony, hogy amikor igazságügy-miniszter volt, és leveleket írogatott - mert írt, de legalábbis az ön nevében írtak levelet - az eredeti Gripen bérleti szerződéssel kapcsolatban, akkor áll ki és beszél ilyen hangnemben, és kéri számon a kormánytól, hogy miért úgy jártak el, ahogy eljártak.
Ami pedig napirend előtti előadásának a címét illeti, annyit szeretnék elmondani, elnök asszony, hogy három koalíciós párt volt 1998-2002 között, amely megkötötte ezt a szerződést. Ön is pontosan tudja, hogy ez egy kormányközi, kormányok között megkötött szerződés volt. A parlamentben a szavazáson az akkori ellenzéki pártok nem támogatták, és más fórumon sem támogatták ezt a haditechnikai beszerzést, éppen azért, elnök asszony, mert az Országgyűlésnek volt egy döntése, amely az ilyen típusú haditechnikai beszerzéseket 2003 utánra tette.
Száll, száll a Gripen - egyébként jól száll, elnök asszony -, de engedje meg, hogy válaszként elmondjam önnek, “Hóha! hóha! hol van a vad!... / Egy kiáltja: ihon szalad! / Más kiáltja: itt van, itten! / A harmadik: sehol sincsen!” (Taps a kormánypárti oldalon.)
(13.40)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem