DR. SZABÓNÉ MÜLLER TIMEA

Teljes szövegű keresés

DR. SZABÓNÉ MÜLLER TIMEA
DR. SZABÓNÉ MÜLLER TIMEA (MSZP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Az emberi jogok szavatolása nem csak jogi kérdés. Kulturális, gazdasági, filozófiai jellemzői mellett súlyos politikai vonatkozásai is vannak. A fogyatékosok gondjai, etnikai, nemzeti, nemi, szexuális és egyéb kisebbségek jogai, problémái, hol végződik az egyik, hol kezdődik a másik joga, borzasztóan összetett kérdés, és hosszú a sor. Az MSZP e tekintetben igen jól teljesített és teljesít most is, miközben nem kívánom a szemben ülő pártok korábbi érdemeit kisebbíteni.
Az emberi jogok napján különösen elgondolkodtató, minek köszönhető, hogy nálunk ezek az alapkérdések oly sokszor vitatottak, például az előítéletek, az ezekből következő konfliktusok ahelyett, hogy csökkentek volna, inkább nőnek. Nem érdemes a fejünket a homokba dugni az évforduló kedvéért sem, inkább valljuk be magunknak: baj van. A feszültségeket oldó közösségi, társadalmi viták generálásában, a megoldásokra való törekvések megjelenítésében a politika, a politikusok felelőssége is óriási. Ezzel szemben azt tapasztaljuk, és elnézést, ha most érzékenységet sértek, de szándékosan teszem, hogy éppen az emberi jogok, a kisebbségek szólás- és véleménynyilvánítási szabadsága tartozik ahhoz a kérdéscsoporthoz, amelyből a politika oly szívesen merít, amikor aktuális politikai érdekei úgy kívánják.
Éppen ezek a legkényesebb kérdések, amelyekkel embereket egymás ellen lehet heccelni, amelyekkel a társadalomban meglévő feszültségeket tovább lehet borzolni. Olyan nézeteltéréseket és ellenszenveket képesek egymással szembefeszülő politikai csoportok az emberi jogok területén megvívni egymással, amelyeknek ott semmi keresnivalójuk nincs. Ezzel szemben vitákra, méghozzá türelmes, pártpolitika-mentes, a megoldásokat célzó vitákra van szükség.
Köszönöm. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem