GRÁF JÓZSEF

Teljes szövegű keresés

GRÁF JÓZSEF
GRÁF JÓZSEF földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Parlament! Tisztelt Képviselő Úr! Ha röviden akarnék válaszolni, akkor egy szót mondanék, hogy semmilyen. Semmilyen más szándék nem húzódik a kérdés és a cselekmények mögött. A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal 2007. január 1-jei felállásával - ebben akkor is volt köztünk nézetkülönbség, és ma is van -, úgy gondolom, olyan integrált agrár-szakigazgatási hivatal jött létre, amely megfelel minden tekintetben most már - és egyre inkább így van - a kisebb, a szolgáltató, ügyfélbarát közigazgatási követelményeknek, mind a nemzeti és a nemzetközi szakmai elvárásoknak és természetesen ennek a létrehozott új hivatalnak a megfelelő strukturális, szervezeti hátterét is meg kell valósítani.
Azt gondolom, attól, hogy valami szakigazgatási szerv, nem teljes egészében önálló hatóságként tevékenykedik, hanem valamely nagyobb szervezet részeként, ettől még a szakmai önállóságát megtartja és meg is tarthatja. Ehhez egyetlen példát említenék: a megyei hivatalokban, ahol összehoztuk a szakigazgatási szerveket, gyakorlatilag a hivatalvezető valamelyik régi szakigazgatási szerv vezetője, és az egész szakmai tevékenységéért nem ő felel, hanem az adott részek vezetői. Az ő feladata kizárólag az anyagi, technikai háttér biztosítása. Tehát a szakmai önállóság ilyen értelemben mindenki számára biztosított. Ezenkívül nyilvánvaló, hogy ha 8-9 intézményt együtt, egy közös szakmai szervezetben szeretnénk működtetni, akkor annak az elhelyezését is célszerű, meg kell próbálnunk egy helyen megoldani.
Azt gondolom, hogy ez folyamatban lévő ügy. Itt kizárólag állami ingatlanok tulajdonváltásáról van szó, de csak állami tulajdonú cégek között. Amit ön úgy aposztrofált itt, hogy valamilyen zrt. szükségleteit elégítenénk ki, az a Concordia Zrt., amely gyakorlatilag ugyanúgy százszázalékos állami tulajdonú cég, mint az előbbi ingatlanok tulajdonosai. Tehát semmiféle magántőke vagy magánirányú mozgás ezekben az esetekben nincs és nem is lesz.
Az MVH elhelyezése jelenti valóban a legnagyobb problémát, és így került szóba esetleges csereként ez az ingatlan is, hiszen az MVH ma már 440 milliárd forintot fizet ki az agrártermelőknek évente, és nyilvánvaló, hogy ennek a szervezetnek is egy egységes - különösen a központi számítógépes fejlesztését figyelembe véve -, egy helyen való elhelyezése lenne célszerű. A Concordia Zrt.-nél mind a ketten tulajdonosok, az MVH és a Concordia Zrt. is. Szerettünk volna vagy szeretnénk egy közös, tiszta tulajdont és az MVH-t egy részre elhelyezni. Nem történt döntés - szeretném ezt önnel közölni -, hiszen ma már a döntéshez csak javaslat történt. Ma már a döntéshez az újonnan létrejött vagyonszervezet hozzájárulása is szükséges. Nincs eldöntve a kérdés. Továbbra is keressük a legjobb megoldást.
Azt gondolom, hogy amikor ilyen nagy mértékű átszervezést hajtunk végre, amilyenre a magyar mezőgazdaság szakirányítása területén negyven éve nem volt példa, akkor nagyon nagy felelősséggel dolgoztak a kollégáim, különösen azok, akik az átszervezést “elszenvedték”, mert semmiféle olyan tapasztalatunk nincs, hogy az agrárigazgatás hatékonysága, eredményessége lényegesen csökkent volna az elmúlt időszakban.
(15.10)
Még egyszer hangsúlyozom, hogy ez nem a mi érdemünk, hanem azoké, akik nagyon fegyelmezetten, tudatosan, velünk együttműködve alakították ki ezt az új rendszert.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem