LEZSÁK SÁNDOR

Teljes szövegű keresés

LEZSÁK SÁNDOR
LEZSÁK SÁNDOR (független): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Államtitkár Úr! Egy olyan törvényjavaslatot vitat meg a tisztelt Ház, amely milliós vagy milliárdos nagyságrendű önkormányzati vagyonok sorsáról dönt.
Mekkora is ez a vagyon? Ilyen horderejű döntés esetén - finoman fogalmazok - illetlenségnek tartom az előterjesztő részéről, hogy semmilyen adatot, semmilyen hatástanulmányt nem mellékelt a törvényjavaslathoz. A képviselők szakértő munkatársaik segítségével kényszerülnek pótolni ezt a mulasztást, és ennek a munkának is vannak figyelmeztető, a közfigyelemre számot tartó eredményei.
Az egyik ilyen kutatási vagy szakmai vizsgálódás eredménye, hogy az önkormányzatok vagyona az elmúlt években évente több száz milliárd forinttal növekedett, de ennek a növekménynek a döntő része nem valós vagyonnövekmény, hanem a növekmény a korábban alacsony áron értékelt ingatlanok reális árszínvonalon történő számbavételéből adódott.
(14.50)
Ez a folyamat az elmúlt években - igazolják vissza a vizsgálódások - erősödött, azaz alapos a gyanú, hogy még sok százezer ingatlan nyilvántartási értéke irreálisan alacsony áron szerepel az önkormányzatok vagyonmérlegében, azaz a vagyon átadása is csak hasonlóan alacsony, irreális értéken történhet meg.
Az előterjesztésben nem szerepel például olyan követelmény, hogy a vagyonkezelői jog átadását meg kell előzze legalább két értékbecslő cég vagyonértékelése. Megfontolandónak tartom egy ilyen minimális felelősségi előírás beépítését a törvénytervezetbe.
A másik, amire szeretném fölhívni a figyelmet: nem szerepel a törvénytervezetben időkorlát. Akár száz esztendőre is vagyonkezelésbe lehetne adni önkormányzati vagyont, ami parttalanná tenné az önkormányzati vagyon kivonását a közösségi ellenőrzés köréből. Legalább minden választási ciklusban egyszer meg kellene vizsgálni a vagyonkezelés indokoltságát. Általában az az ellenvetés az önkormányzatok részéről egy ilyen értelmű időkorlát bevezetésére, hogy ez alkotmányellenesen korlátozná az önkormányzatok vagyonkezelési szabadságát. Erre pedig azt lehet felelni, hogy nem kötelező az önkormányzati vagyont kezelésbe adni; vagy feltételek árán adhatnak kezelésbe önkormányzati vagyont, azaz időkorlátok elfogadásával, vagy maradna a jelenlegi helyzet.
Az időkorlát beépítése szakértőink szerint azért is szükséges, mert az infláció az önkormányzati vagyont is folyamatosan átértékeli. A törvénytervezet csak azt követeli meg a vagyonkezelőtől, hogy az átadás idejében megállapított folyóáras értéket szolgáltassa vissza az önkormányzat részére, holott 10-15 esztendő alatt ez a folyóáras érték távolról sem elegendő az eredeti érték pótlására.
Abban egyetértek mind az ellenzéki, mind a kormánypárti képviselők felszólalásával, Csabai Lászlóné fogalmazta úgy, hogy egy meglévő helyzetet rendez ez a törvényjavaslat, de ezeket a megállapításokat legyenek kedvesek majd beépíteni a döntésükbe. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem