JUHÁSZ GÁBOR

Teljes szövegű keresés

JUHÁSZ GÁBOR
JUHÁSZ GÁBOR belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselőtársak! A végéről kezdeném. Dobó képviselő úrnak mondanám, hogy az a szolidan, bár kivehetően rossz szándékot sejtető véleménye arról, hogy az állami szabályozás az önkormányzatoknak szándékkal okoz gondot és okoz kárt, szeretném mondani, hogy megalapozatlan, légből kapott és visszautasítom, hiszen szó sincs erről. Az önkormányzatok eladósodása nem egy új keletű folyamat, évek óta tart. Amikor az önök pártja volt a vezető kormánypárt, akkor épp így tartott. Ha nem hisz nekem, akkor nézze meg, hogy a kisegítő lehetőségeknek, például az önhikinek a felvételében az önkormányzatok számossága változott-e adott esetben '99 és a mostani időszak között, mert mondanám önnek, hogy nem változott. Tehát ez egy folyamat. Ez egy folyamat, és úgy, ahogy Lezsák képviselő úr felszólalásában megjelent az az aggodalom, hogy adott esetben az önkormányzatok értéken alul kezelik majd ezt a vagyont, ebből látszik az is, hogy nagyon sokan gondolnak arra, hogy esetleg nem minden önkormányzat kezeli kellő felelősséggel ezt a vagyont, ami neki adatott.
Tisztelettel jelezném is, hogy amennyiben módosító indítvány érkezik erre nézve, hogy a felértékelés felelőssége ne csak az önkormányzatoké legyen, hanem a törvény is szabályozza, akkor minden bizonnyal valamilyen elfogadható verziót tud ebben a Belügyminisztérium támogatni. Ugyanakkor az időkorlátra vonatkozóan nem szeretnénk megkötni az önkormányzatok kezét, ott azt szeretnénk, ha az önkormányzat felelőssége érvényesülne.
Ami a hiteleket illeti, Mikes Éva képviselő asszonynak mondanám, én úgy értékelem, örülnünk kellene annak, hogy próbálunk közösen megoldást keresni arra, hogy a fejlesztési célú hitelfelvételek ügye hogyan rendezhető egy olyan korszakban, amikor több ezer milliárdnyi forint érkezik majd jelentős részben az Európai Uniótól származóan Magyarországra, és nyilvánvaló módon ennek a pénznek a felhasználását és a pontos elszámolását úgy kell megoldani, hogy közben az önkormányzatok működőképességét megőrizzük. Ez egy igazi nagy kihívás, úgy, ahogy ön is mondta. Mi arra számítunk, hogy azzal, hogy hozzájárultunk az önök kérésére, hogy a módosító indítványaikat a legkésőbbi időpontig nyújthassák be, azt reméljük, hogy kiérdemeljük az önök konstruktivitását ebben az ügyben. Ha van olyan elképzelésük, amiről úgy gondolja, hogy bekerülhet a törvénybe, éppen annak érdekében, hogy a kétharmados támogatottságot megszerezzük, készséggel segítünk akár az indítvány megírásában is részt venni. Ezt fontosnak tartom.
Ugyanakkor szeretném leszögezni azt is, hogy tartalmi értelemben, amit tetszett mondani, hogy ezek a hitelek olyan új hitelek lesznek, amelyek majd terhelik az önkormányzatokat - a fejlődésnek éppen az a lényege, hogy utófinanszírozással érkezik a pénz. Valamilyen módon meg kell oldani, hogy ebben az időszakban az önkormányzat képes legyen ezeket a fejlesztéseket megvalósítani. Más országokban főként hosszú távú hitelekből finanszírozzák a fejlesztést. Nálunk is van ilyen hitel, hiszen a Fejlesztési Banknak van egy 60 milliárdos hitelkerete, amely hosszú lejáratra rendelkezésre áll az önkormányzatoknak.
Amit tetszett említeni, hogy jelenleg a nagyvárosokban így-úgy megoldják: Csabainé egy vegyes modellt említett, aminek az egyik fele apport, a másik fele bérlet. Körülbelül ez az a két konstrukció, amellyel a nagyvárosokban a vagyonkezelés kérdését megoldják. Mi úgy érezzük, hogy a vagyonkezelői jog ennek a két, már ismertetett megoldásnak az előnyét ötvözhetné az önkormányzatok számára.
Szeretnénk azt is elmondani, hogy a hitelfelvételt Európa több országában is szabályozzák, szigorúbban és kevésbé szigorúbban, tehát irányelv erre nincsen. Mi úgy gondoljuk, hogy ez a javaslat, amelyet a Belügyminisztérium benyújtott, egy racionális hitelfelvételt segítő törvénycsomag. Természetesen bízunk abban, hogy kialakul egy egységes megítélése és elfogadása a törvényjavaslatnak.
Csabainé felvetette, hogy jó lenne, ha a gépjárműadó is beszámítódna ebbe a hitelfelvételi korlátba. Az önkormányzatoknak kétségkívül jó lenne, ugyanakkor az államháztartási hiányszámokat nem kedvező irányba befolyásolná. Ezért tisztelettel jelezném, hogy amennyiben érkezik módosító indítvány erre nézve, akkor a Pénzügyminisztériummal meg fogjuk tárgyalni, és úgy tudunk álláspontot kialakítani.
Szeretném megköszönni minden országgyűlési képviselőnek, aki részt vett a vitában, hogy jó szándékkal, alapvetően az elfogadás irányában tett észrevételekkel, javaslatokkal tette meg mai napi hozzászólását, és azzal zárom az enyémet, hogy bízom abban, hogy a törvényjavaslat kétharmados támogatottsága meglesz, mire a szöveg végleges formában a Ház elé kerül.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem