DR. DOBÓ LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

DR. DOBÓ LÁSZLÓ
DR. DOBÓ LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Új utakat keresnek az önkormányzatok - talán ebben az egy mondatban lehet összefoglalni ennek a törvénymódosításnak a velejét. És valóban ez az igazság, hogy új utat, új utakat keresnek arra, hogy az önkormányzatok létjogosultságát, vagyonát, feladatait és hatásköreit ellátva meg tudják tartani, mert bár Csabai Lászlónénak sok mindenben igaza van, és lehet valóban pozitív példákat felhozni a 3200 magyarországi önkormányzati település történetéből, de mégis az a valóság, azt hiszem, a túlnyomó többségében - legyen szó kistelepülésről, közepes városról, megyei jogú városról, vagy fővárosi kerületről, fővárosról -, hogy az elmúlt időszakban, bár ez egy folyamatnak a része, a vagyonának jelentős részét felélte, elzálogosította, megszabadult tőle, meg kellett szabadulnia tőle.
Én azt látom alapvetően problémának, hogy bár nyilván a parlamentben is több önkormányzati vezető ül, és nyilván vannak jó ötletek arra, hogy hogyan lehet mégis valami kiutat keresni abból a képtelen gazdasági helyzetből, ami jelen pillanatban az önkormányzatokat jellemzi, mégis ezt a javító szándékot rontja az a párhuzamos folyamat, hogy emellett - és erről az előbb képviselőtársam beszélt már - az önkormányzatok jelentős hitelt kénytelenek felvenni működésük fenntartásához, és bár ennek egy része fejlesztési hitelként van fölvéve, lassacskán működésre fordítódik.
És valóban, azokat a pozitív lehetőségeket, amelyekről az előbb szó esett, nagymértékben árnyékolja az a kép, hogy ez alatt a kormányzat alatt a problémák elodázása végett olyan különböző hitelkonstrukciók születtek, amelyek 3-4 évre ugyan elkendőzik a hitelfelvételekből és azok törlesztéséből fakadó problémákat, de már a következő ciklusban mindenféleképpen a felszínre hozza, és nagyon sok esetben megoldhatatlan helyzet elé állítja az önkormányzatokat.
(15.10)
Én már hallottam az önök padsorában ülő önkormányzati szereplők között is azt a véleményt, hogy a folyamat olyan irányba mutat, amelynek célja az önkormányzatokat oly mértékben eladósítani és vagyontalanná tenni, ami teljes mértékben egy új szabályozást, egy gyökeresen más szabályozást követel meg önkormányzati szinten. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Nem biztos, hogy ez jó dolog, bár látom azt, hogy önökben van javító szándék, jó cél, csak így összességében, ha összerakjuk a képet, nem biztos, hogy ez eredményre fog vezetni. Köszönöm a szót.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem