DR. BALOGH MIKLÓS

Teljes szövegű keresés

DR. BALOGH MIKLÓS
DR. BALOGH MIKLÓS (MSZP): Köszönöm a lehetőséget, elnök úr; szeretném befejezni. Én is elfogadásra javaslom a határozati javaslatot és a beszámolót is - tehát befejeztem a mondatomat.
De nem egészen ezért kértem szót. Tavaly karácsonykor kaptunk egy nagyszerű könyvet, két miniszter asszony küldte nekünk, Lamperth Mónika és Göncz Kinga. Ez a könyv a “Magyarországi nemzeti és etnikai kisebbségek utónévkönyve”. Van egy melléklete is, mert a német kisebbség külön szerepel, tehát tizenhárom nemzetiség, bolgár, cigány, görög, horvát, lengyel, örmény, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén, ukrán és német utónevek könyve. Ebben a kiadó megköszöni a közreműködőknek a munkáját. Én meg szeretném a kiadó munkáját is megköszönni, és szeretném elmondani, hogy nagyon érdekes ez a könyv. Alapos munka, az Eötvös Loránd Tudományegyetem nyelvtörténeti, szociolingvisztikai és dialektológiai tanszéke professzorának, Hajdú Mihály névtankutatónak a teamje, illetve a tudományegyetem germanisztikai intézetének munkatársai, benne Kolomann egyetemi adjunktus, Erb Mária egyetemi docens, Knipf Erzsébet tanszékvezető egyetemi docens közreműködésével készült. Nagyon fontos és nagyon érdekes munka.
Két dolgot említenék meg belőle. Mondjuk, a cigány férfinév - megvan, hogy mi az eredete, fonetikus írás, magyar megfelelő jelentése -: Baro, nagy; roma eredetű, január 1. a névnap, és Mate Maximov roma író “Jósika” című regényének szereplője. Még egyet szeretnék említeni, egy női nevet: Dolina, völgy; roma eredetű, október 15-én van a névnapja.
Nagyon üdvözöltem ezt a könyvet, és ez emberi jog, a névválasztás, az, hogy olyan néven írják be, ahogy szólítják, ez fantasztikus előrelépés.
Köszönöm, és ne haragudjanak, hogy ezzel terheltem önöket. Köszönöm a figyelmüket. (Taps az MSZP és az MDF soraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem