BÉKI GABRIELLA

Teljes szövegű keresés

BÉKI GABRIELLA
BÉKI GABRIELLA, a szociális és családügyi bizottság előadója: Elnök Úr! Köszönöm figyelmet. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Biztos Urak! A szociális bizottság április 19-én tárgyalta meg az ombudsmani jelentést, és profiljának megfelelően elsősorban a szociális jellegű problémákra tért ki a kisebbségi jogok országgyűlési biztosa a bevezetőben. Ebben felhívta a figyelmünket arra, hogy két olyan melléklete is van a jelentésnek, amely különösen érdekelhet minket: egyrészt az Ózd melletti Hétestelepen élők sorsával kapcsolatos vizsgálat, ami roma családok életkörülményeiről szól, másrészt a kisebbség médiahelyzetével foglalkozó vizsgálatra hívta fel a figyelmünket.
(14.50)
Bevezetőben néhány olyan típusú szociális problémát, ügyet is szóba hozott, mint a szociális ügyek kezelésének decentralizációja, ami azért probléma, mert éppen ott sűrűsödik a kisebb településeken, azokon a vidékeken sűrűsödik a szegénység, ahol a legkisebb a forrás. Szó esett a lakhatási, lakásgondokról, ehhez kapcsolódóan a gyermekek érdekeinek a sérelméről, hiszen ilyenkor mindig felmerül a gyermekek kiemelése a családból, ha a család a lakhatását nem tudja megoldani.
Felhívta a figyelmünket arra is, hogy a segélyezéssel kapcsolatban némiképpen romlott a helyzet. Nagyon sok helyen a hangnem, a modor tűrhetetlen az önkormányzati munkatársak részéről, illetve előfordul olyan is, hogy eleve lebeszélik arról az érintetteket, hogy kérvényt beadjanak.
A képviselők részéről felmerülő kérdések ugyancsak szintén a lakhatással kapcsolatosan fogalmazódtak meg elsősorban, többek között az adósságállomány felmérésének feladatára irányultak. Kérdés hangzott el az oktatással kapcsolatban a magántanulóvá nyilvánítás következményeire vonatkozóan; a Hétesteleppel kapcsolatosan, hogy merre keressük, miben látja kisebbségi biztos úr a megoldást; és a fogyatékossággal élők problémájára is irányult kérdés; sőt a beszámolón túlterjeszkedően még a koldulás betiltásával kapcsolatos legfrissebb fejlemények is szóba kerültek. A válaszból kiderült, hogy sajnálatos módon azokat a javaslatokat éppen ezen a területen kevéssé veszi figyelembe a kormányzat, amiket az ombudsman megfogalmazott, hiszen például az adósságállomány felmérésére vonatkozóan már régóta leírásra került a javaslat, és ez mind a mai napig nem történt meg; illetve javaslat fogalmazódott meg egy úgynevezett krízistérkép, a gyermekek elhelyezkedésével kapcsolatos krízistérkép fölrajzolására, amire szintén nem került sor. Felhívta a figyelmünket arra, hogy a magántanulóvá nyilvánítás az csapda, ami eléggé megpecsételi az érintett, zömmel roma gyerekek sorsát.
A lakhatással kapcsolatban, mint alapjoggal kapcsolatban behatárolta a lehetőségeket az alkotmánybírósági döntés, amiből következően most egy ilyen átmeneti módon van kezelve, illetve nem kezelve ez a probléma. Általában kifejezte kisebbségi ombudsman úr azt az álláspontját, hogy mintha erősödne a társadalomban a szegénységellenesség. Azt a kifejezést használta, hogy a szociális hidegség mintha terjedne.
Az ajánlások elfogadásában tehát némi visszaesést érzékelt, amit én a magam részéről is és a bizottság is, úgy gondolom, hogy sajnálattal fogadtunk, egyébként pedig egyhangúlag támogattuk a beszámolót.
Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem