ENDRE SÁNDOR

Teljes szövegű keresés

ENDRE SÁNDOR
ENDRE SÁNDOR (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Több választópolgár keresett fel az elmúlt időszakban a Pető András Nevelőképző és Nevelőintézet jövőjét illető problémákkal. Az elmúlt időszakban, nevezetesen 2004. december 14-én módosították azt a kormányhatározatot, amelyben módosították az alapítói jogokat szabályozó okmányt.
Vállalkozási tevékenység folytatása került be az alapító okiratba. Persze a nagy kérdés az is - kérdezték tőlem -, hogy miben vállalkozhatna a közalapítvány. A Pető-módszert mint szellemi terméket új vagyonértékelés alá kívánják vonni? Ha eddig nem volt szükség vagyonértékelésre, vajon ezzel kívánnak vállalkozni?
A közalapítvány tulajdonát képező ingatlanok az előző alapító okirat alapján a közalapítvány megszűnése esetén az intézet tulajdonába kerültek volna, míg a módosítás szerint az államra szállnak vissza. 1995-ben az angol kormány 2 millió angol fontot adományozott az ingatlan vásárlására, illetve felújítására. A módosítás nem rendelkezik arról, hogy az állam miképpen számol el az angolok adományával, amelyet az intézménynek szántak, mi a célja az államnak a nagy értékű budai ingatlanokkal. Bizonyára nemcsak azért nincs bent a kormány a jelen pillanatban a parlamentben, mert nem érdekli őket, hogy mi folyik a parlamentben, mert nem kíváncsiak az országgyűlési képviselők munkájára, arra a véleményre, amit ők tükröztetnek, jelen esetben én az Országgyűlésben, hanem azért is, mert gondolom, kellemetlen lenne ezekre a kérdésekre válaszolni.
A közalapítvány gazdálkodásával kapcsolatban a 2004-es decemberi módosítást megelőzően a közalapítvány csak a Magyar Államkincstárnál köthette volna le a pénzeszközeit. A 2004. decemberi módosítást követően lehetőség nyílt pénzintézetnél lekötni a pénzeszközöket befektetési és vagyonkezelési szabályzat birtokában. A közalapítványnak azonban nincs vagyonkezelési és befektetési szabályzata. Ez évre az intézet pénzügyi tervében 30-40 millió forint összeg lekötését kellett előirányozni. Ugyanakkor napi fizetési gondokkal küzd az intézet. Az évben 50 százalékos létszámleépítést kell elvégezni. A konyhát üzemeltető kft.-vel a kuratórium döntése alapján 2004. augusztus 30-ával fel kellett mondani a szerződést. Két közbeszerzési eljárást lefolytattak e tárgyban, ugyanazon szolgáltató, akinek felmondtak, adta csak be mindkét alkalommal a pályázatát 30 százalékkal drágábban, ezért érvénytelenítették, így 2005. március 1-jétől nem lesz élelmezése a gyermekeknek.
A közalapítvány kuratóriumáról is érdemes szót ejteni. Az előző kormányok alatt tiszteletdíjat nem vettek fel. Most az állami normatíva 10 százalékát használhatják fel, ez évi 60-70 millió forint tiszteletdíj és költségtérítés céljára.
Az alapító okirat módosítása kivette a kuratórium alelnöki tisztségéből az intézet főigazgatóját, Kozma Gyulánét, így a kuratórium mellőzi a szakmai irányítás képviselőjét. A kuratórium tagja azonban Magyar Bálint miniszteri titkárságának vezetője - természetesen szakmai alapon -, dr. Balázs Magdolna. A kuratórium ügyintézésére titkárságot hoztak létre, a titkárságvezetőt már fel is vették. Azt még nem tudjuk, hogy hány fő lesz a titkárság munkatársainak száma. Eközben az intézet konduktorokat köteles kuratóriumi döntéssel elbocsátani.
Tisztelt Országgyűlés! Tekintettel arra, hogy még egyszer szeretném a jegyzőkönyv számára rögzíteni, hogy a kormány részéről senki nincs itt, az oktatási miniszterhez más parlamenti eszközzel élve is a kérdéseimet fel fogom tenni, amiket tőlem is kérdeznek az emberek. Vagyis: mi a célja a kormánynak a Pető Intézet nagy értékű bel-budai ingatlanaival? Eladható vagyon lett a Pető-módszer? Kinek szánják? Fodor Gábor feleségének, Czeizel Barbarának, aki támadja a Pető Intézet jelenlegi, nemzetközileg elismert, a Magyar Köztársaság tiszti keresztjével jutalmazott főigazgatóját? Éppen az egyik gazdasági hetilapban volt ez olvasható nemrég. Miért kell a működéshez szükséges állami normatívát hitelintézetnél lekötni, miközben az intézet működéséhez magas banki kamattal kénytelen kölcsönt felvenni és eladósítani az intézetet?
Tisztelt Országgyűlés! Azt gondolom, hogy a kérdések egymás után sorakoznak, a polgárok, a választók kérdezik tőlünk, én kérdezem a kormánytól - most már itt lenne az ideje, hogy valóban végleg választ kapjunk arra, hogy mi a Gyurcsány-kormány szándéka a Pető Intézettel. Talán csak nem valakinek a foga fáj ezekre az értékes ingatlanokra?
Köszönöm a szót, tisztelt elnök úr. (Taps a Fidesz soraiban.)
(21.10)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem