DR. GARAI ISTVÁN LEVENTE

Teljes szövegű keresés

DR. GARAI ISTVÁN LEVENTE
DR. GARAI ISTVÁN LEVENTE (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Köszönöm szépen a szót. Napirend utáni felszólalásom lényege egy kérdés, ami remélem, hogy hosszabb távon nem költői kérdés lesz, hogy mikor épül meg az M5-ös autópálya kunszállási leágazó csomópontja. Elsősorban szakmai szempontokat említenék. Nevezetesen azt, hogy a megépült és megfizethetővé vált M5-ös autópálya és egyéb infrastrukturális beruházások folytán, amelyek megtörténtek Bács-Kiskun megyében, úgy érezzük, hogy ennek a régiónak, ennek a területnek a tőkevonzó képessége, gazdasági súlya már az elmúlt hónapokban, években is növekedett, és ez várható a későbbiekben is. Lehet rajta vitatkozni, hogy milyen mértékű, de egyfajta pezsgés a gazdasági életben ezen a környéken észlelhető.
Ebből következik az, hogy Kunszálláson és környékén az ott élő emberek joggal tartanak igényt arra, hogy minél hamarabb, minél könnyebben eljussanak az autópályára, ami egyrészt az interperszonális kapcsolatok kibontakozásában, másrészt pedig a gazdasági élet további fejlődésében játszhat szerepet. Örömmel tájékoztathatom önöket, hogy nagyon sok mezőgazdasági kistermelő is a megfizethető autópályát igénybe veszi, illetve még többen vennék igénybe Kunszálláson, illetve a környező települések vonatkozásában azok a kistermelők, azok az őstermelők, és talán még nagyobb gazdasági egységekről is beszélhetünk, akiknek a gazdasági tevékenysége ezen a területen érezhető, és reményeim szerint az elkövetkezendő időszakban tovább fejlődik.
Talán ennyit a szakmai érvekről, amelyek, úgy érzem, magától értetődőek. Talán annyi önkritikus megjegyzést tehetek, hogy az autópálya környékén máshol hasonló szakmai érveket más települések lakói is fel tudnának sorolni. Azt hiszem, hogy amit itt most elmondtam, például a Petőfiszállás környékén élő emberekre ugyanígy érvényes. Ha ennél több mondanivalóm nem lenne, ezt mind akkor is elmondtam volna, de ennek az autópálya-leágazásnak, csomópontnak van egy történeti értékű dokumentációja is, amit röviden szeretnék ismertetni.
Már 1994-ben ígéretet kaptak a kunszállásiak dr. Lotz Károly miniszter úrtól az autópálya-leágazás megépítésére. Engedjék meg, hogy levelükből idézzek, amit Makány Ferenc polgármester úrnak írtak. Tehát 1994-ről van szó. “Az eredetileg állami beruházásként közpénzekből megvalósítani tervezett M5-ös autópálya nyomvonalához néhány évvel ezelőtt abban a hiszemben adták beleegyezésüket, hogy a község közvetlen közelében annak fejlődésére is jótékony hatást gyakorló autópályán csomópont épül. Ezt a községi igényt a beruházó figyelembe vette, a csomópont a jóváhagyott tervnek és koncessziós szerződésnek egyaránt része. A következőkben részletesebben ismertetett kényszerítő körülmények ellenére is megerősítem, hogy a kunszállási autópálya-csomópont megvalósulására a község lakói számíthatnak.” 1994-ben íródott ez a levél, és több oldalon keresztül ennek a beruházásnak a szakmai és egyéb jellegű jogosságát miniszter úr taglalja. Így fejezi be levelét többek között: “Kérem tehát polgármester úrnak, a képviselő-testület tagjainak, továbbá Kunszállás község lakóinak megértését és türelmét, amíg az eredeti szándék szerint, de némi késéssel valóra váltva megépül az autópálya kunszállási csomópontja.”
Itt valóban némi késésről beszél miniszter úr, több mint tíz évvel ezelőtt, de ha részletesebben beleolvasunk ebbe a levélbe, ez a késés, 1994-ről van szó, 2001. december 31-ét jelölte meg, tehát nyilvánvaló, hogy egyfajta hétéves türelmet kért a miniszter úr az ott élő emberektől, ami eltelt, és azóta eltelt újabb három esztendő.
Úgy érzem, hogy jogállamban élünk, és egyfajta kötelezettségvállalás a későbbiekben érvényes az egymást váltó kormányokra, és úgy érzem, hogy ennek megfelelően, ebből ihletve a mostani adminisztráció illetékesei megerősítették ebbéli szándékukat, illetve biztosították a kunszállási embereket a terv megvalósulásáról.
2004. december 22-én kelt az utolsó levél, amelyben a minisztérium illetékese a következőt írja. “Illetékességből tájékoztatom - mármint a polgármester urat -, hogy tárcánk szándéka szerint a kunszállási csomópont, összhangban a vonatkozó építési engedély előírásaival és a minisztérium korábbi nyilatkozataival, megépül.”
Mindezek fényében tisztelettel kérem a minisztériumot, illetve a Magyar Köztársaság kormányát, hogy az M5-ös autópálya harmadik fázisának megépítéséhez szükséges országgyűlési határozatban ezt a szándékot, ezt az ígéretet vegye figyelembe, ennek az egyik technikai megvalósítási formája ez irányú módosító javaslatom beépítése az országgyűlési határozattervezetbe.
Köszönöm szépen, hogy meghallgattak, köszönöm a figyelmet.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem