SZALAY FERENC

Teljes szövegű keresés

SZALAY FERENC
SZALAY FERENC (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Asszony! Június első hetében heves esőzések, viharok söpörtek végig az országon. Jó pár éve nem élhettünk át ilyen hűvös nyárelőt, és sajnos az egyik legnagyobb égszakadás súlyos, több száz millió forintos elemi kárt okozott országszerte.
A baj - szokták mondani - nem jár egyedül. Ha vicces kedvében lenne az ember, hozzátehetné: Demszky Gáborral jár kézen fogva. Június 11-én reggel ugyanis a főpolgármester úr katasztrófát jósolt péntek délutánra. A közleménye nemcsak tájékozatlanságról, hanem felelőtlenségről is tanúskodik.
Hadd idézzek néhány mondatot: “Az előrejelzések szerint a mai napon ismét tornádó erejű vihar várható Budapesten. Aki teheti, ne induljon útnak! A gépkocsivezetőket arra kérem, hogy lehetőleg ne parkoljanak autójukkal fák alá, mert nagyobb faágak letörése is valószínű. A villanyvezetékek esetleges megrongálódása miatt fel kell készülni áramkimaradásokra is.”
A katasztrófafilmek hangulatát idéző felhívás több száz budapesti és vidéki embert tartott otthon, nyugalmát zavarta meg, sőt pánikhangulatot keltett. Számos budapesti és környékről bejáró dolgozó szabadnapot vett ki, vagy elkéredzkedett munkahelyéről, a szülők aggódtak gyermekeikért, az idősek nem merték kitenni lábukat lakásaikból, sokan attól tartottak, újabb áramkimaradások lesznek. Mindez azért történt, mert Demszky Gábor, aki a Fővárosi Védelmi Bizottság elnöke is, sokak szerint nem túl ízlésesen kampányfogásnak használta fel az időjárás viszontagságait. Utólag a főpolgármester sajtóirodáján beismerték, hogy a felhívást egy újságcikkre alapozták, meteorológus véleményét nem kérték ki.
A veszélyérzetet azonban tovább fokozta a belügyminiszter asszony közvetlen irányítása alatt álló Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hasonló közleménye is, amely az Országos Meteorológiai Szolgálatra hivatkozott. Az Országos Meteorológiai Szolgálat azonban közölte, hogy nem adott ki és nem is adhatott ki ilyen szakvéleményt, hiszen a tornádó csak kialakulása előtt 2-3 órával jelezhető előre. Érthetetlen, hogy felelős pozícióban lévő, tapasztalt emberek hogyan képesek megfelelő szakmai megalapozottság nélkül valótlanságot állítani, akár pánikhangulatot gerjesztve az egész országban.
Ezért kérdezem, tisztelt miniszter asszony, hogyan értékeli Demszky Gábor nyilatkozatának jogszerűségét és megalapozottságát. Ön mint a Kormányzati Koordinációs Bizottság elnöke, milyen intézkedést tett a felelőtlen nyilatkozat korrekciójára, a pánik elkerülésére?
Mi az oka annak, hogy az ön közvetlen irányítása alatt álló Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleményében Demszky Gáborhoz hasonlóan tornádóval riogatott, majd sem azt, sem a főpolgármesteri nyilatkozatot nem cáfolta, nem igazította helyre? Nem gondolja-e, hogy a belügyminiszter feladatai közé tartozna az is, hogy a hasonló pánikkeltések ellen fellépjen és a polgárok nyugalmát, biztonságérzetét szem előtt tartva felelősségteljesen nyilatkozzon?
Várom megtisztelő válaszát. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem