DR. LAMPERTH MÓNIKA

Teljes szövegű keresés

DR. LAMPERTH MÓNIKA
DR. LAMPERTH MÓNIKA belügyminiszter: Szóval, tisztelt képviselő úr, ami a lakosság viharral kapcsolatos előzetes figyelmeztetését illeti, nos, ennek sajnos voltak komoly előzményei. Hiszen június 1-je és 3-a között a fővárosban és nagyon sok megyében - Baranyában, Bács-Kiskunban, Pest, Fejér, Heves, Szabolcs, Tolna, Veszprém megyékben - nagyon heves esőzések voltak, és egyes településekre pedig súlyos sárfolyam is ömlött, mint például Bakonycsernye, Nagyveleg, Magyaralmás, Sárkeresztes, és a fővárosban olyan hatalmas vihar söpört végig június 3-án, amelyet a X. kerületben tornádószerű jelenségnek minősítettek szakemberek is, amikor is lakóépületek tetejét bontotta meg, és fákat döntött ki a hatalmas szél.
Több száz milliós kár keletkezett. Június 9-én Borsod megyében, Bács-Kiskun, Fejér, Komárom-Esztergom megyében, Pest megyében és a fővárosban is olyan súlyos viharkárok keletkeztek, amelyek kárbecslése még a mai napig is folyik, és a biztosítók szerint - ez a biztosítók becslése - a 2 milliárd forintot is meghaladja. Nos, a meteorológiai előrejelzések újabb záporokat, zivatarokat jeleztek, ezért az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kért az Országos Meteorológiai Szolgálattól egy nagyobb valószínűségű prognózist. A tájékoztatás megerősítette, hogy az ország bármely részén kialakulhatnak ilyen zivatarok, jégesők, heves széllökések.
A hivatásos katasztrófavédelmi szerveknek a polgári védelemről szóló törvény kötelességévé teszi azt, hogy ilyen helyzetben tájékoztassák a lakosságot és a katasztrófavédelmi törvény értelmében minden állampolgárnak joga van ahhoz, hogy ha bármilyen veszély fenyegeti, erről tájékoztatást kapjon, hogy erre tudjon készülni. Ezzel a kötelezettséggel egyébként a katasztrófavédelmi szervek rendszeresen élni szoktak, hiszen őszi időszakban, árvíz-, belvízveszély kialakulásakor, vagy gondolok a tűzgyújtási tilalomra nyáron, ami a tűzveszély kialakulását jelenti, ugyancsak föl szoktak hívni a hatóságok.
Nem volt hiábavaló egyébiránt most sem a felhívás, hiszen Miskolc körzetében ismételten jégeső, Debrecenben felhőszakadás volt, Vas megyében is több településen eső és szélvihar tombolt. Csak megjegyezni szeretném, hogy a három nap alatt 1279 esetben vonultak ki a tűzoltók. Ez ötszöröse a szokásosnak, amiért, azt gondolom, köszönet illeti őket, hiszen megfeszítetten dolgoztak ebben az időszakban.
Tisztelt Képviselő Úr! Nekem nem tisztem, hogy a főpolgármester úr intézkedéseit és nyilatkozatait minősítsem - másét sem, ez nem tartozik a belügyminiszter kötelezettségei közé -, viszont mint a Fővárosi Védelmi Bizottság vezetője az említett jogszabályok szellemében járt el, amikor figyelmeztette arra a főváros lakosságát, hogy a meteorológiai előrejelzések szerint várhatóan milyen helyzet fog bekövetkezni.
Én egyébként magam is a fővárosban közlekedve pánikot nem tapasztaltam, de ha ezzel azt lehetett elérni, hogy mindenki egy kicsit óvatosabban közlekedett vagy parkolt, és jobban figyelt arra, hogy egy nagy szél, egy viharos erejű, szokatlanul erős szél vagy akár tornádószerű jelenségnél milyen módon kell védekeznie, akkor, azt gondolom, azért olyan nagy baj és probléma nem történt. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Megmaradhatna valami ebből az egymás iránti szolidaritásból egyébként a későbbi időszakban is.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem