VARGA MIHÁLY

Teljes szövegű keresés

VARGA MIHÁLY
VARGA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Tegnap a közgazdász vándorgyűlésen meghallgattam önt. Sajnos, ön már nem tudott engem meghallgatni, és elment a vándorgyűlésről, de a sors úgy hozta, hogy most van alkalmam azt a kérdést feltenni önnek, amit egyébként ott nem tudtam.
A hétfői Wall Street Journal, az egyik legismertebb gazdasági napilap azt a címet adta cikkének, hogy Magyarország túlment a lehetőségein. A cikk leírja, hogy a legfejlettebb országokat tömörítő OECD-tagországok közül Magyarországon a legrosszabb az államháztartási hiány mértéke, a legrosszabb a folyó fizetési mérleg helyzete, és a cikk elemzi még azt is, hogy egyébként az államadósság mértéke milyen mértékben nőtt az elmúlt időszakban. Most én ezek közül a problémák közül csak egyet szeretnék önnek megemlíteni: ez az államháztartás helyzete. Két kérdést említenék itt meg önnek.
Egyrészt: amikor ön hivatalba lépett, a parlament által elfogadott törvényt felülírva módosította a hiánynak a nagyságát, azt mondta, hogy nem 3,8 százalék lesz, hanem 4,6 százalék. Ez eddig rendben is lett volna, miniszter úr, csak egy pótköltségvetés formájában ide kellett volna jönni a Ház elé, és ezt a hatályban lévő törvényt egyébként módosítani. Ön sokszor elmondja, hogy jogász végzettségű, bizonyára van véleménye jogászként is arról, hogy milyen dolog az, amikor van egy hatályos törvény, a minisztérium pedig a különböző hivatalos tájékoztatóiban egy ettől eltérő számsort publikál az éves tényadatok és a minisztérium által feltételezett államháztartási számok között.
A másik kérdésem a számokra vonatkozik, hiszen idén félévre sikerült elérnünk a tavalyi esztendő teljes hiányának a mértékét, vagyis az államháztartás jóval rosszabb helyzetben van, mint a tavalyi esztendőben. Önök most azt mondják, hogy az év második felében ez a hiánymérték már nem fog növekedni - tudjuk jól, hogy az elmúlt ötven esztendőben erre nem volt példa. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Ossza meg velünk, miniszter úr, hogy az optimizmusát mire alapozza! (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem