DR. DRASKOVICS TIBOR

Teljes szövegű keresés

DR. DRASKOVICS TIBOR
DR. DRASKOVICS TIBOR pénzügyminiszter: Köszönöm a lehetőséget, képviselő úr, hogy néhány kérdésben elmondhatom a véleményemet.
Ami az amerikai lapot illeti, fejből tudok egy OECD-országot, ahol az államháztartás hiánya magasabb, mint Magyarországon, valószínűleg többet is, de ez egy részletkérdés. Egyébként az Európai Unió 25 tagországa közül 12-ben lesz idén a kormányok évközi jelzése szerint magasabb a hiány, mint amivel ők számoltak - de ez megint csak nem különösebben érdekes.
Ami a dolog formai részét illeti: ön ugyanolyan jól tudja, mint én, hogy természetesen a Pénzügyminisztérium és a pénzügyminiszter nem módosítja a költségvetési törvényben meghatározott számokat, hanem mond egy prognózist. Január elején kijelölt pénzügyminiszterként és aztán pénzügyminiszterként elmondtam a saját prognózisomat az idei hiányra vonatkozóan, ez az a bizonyos 4,6 százalék az ESA-számbavételi módszer szerint.
Ami a kérdés tartalmát illeti: én úgy látom, hogy az államháztartás folyamatai kedvezően alakulnak, a jegybank számításai szerint is a GDP 1,5-1,7 százalékának megfelelő keresletszűkítést hajtott végre az államháztartás ebben az esztendőben a tavalyi évhez képest. Európában nincs ország, ahol ennek a felét megtették volna - nincsen.
(13.50)
Nem nagy öröm egyébként, hogy keresletszűkítést kellett végrehajtani, de ez következik a folyamatokból. Ahhoz pedig, hogy az év első és második felének arányai hogyan alakulnak, meg kell nézni a tényeket, meg kell nézni, hogy mennyi egyszeri kifizetés történt az első félévben, milyen intézkedéseket tett a kormány az első félévben. Ennek alapján gondoljuk, hogy a második félév eltérően alakul.
Szeretném megerősíteni: ha a folyamatok lényegesen eltérnek a tervezettől (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), akkor természetesen a kormány megteszi a szükséges intézkedéseket.
Köszönöm. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem